štvrtok 20. augusta 2015

Môj dedko Rýchly šíp

Pojinko odporúča


Môj dedko Rýchly šíp - Marta Hlušíková


Marta Hlušíková je súčasná spisovateľka, ale pokračuje v odkaze a tej najlepšej tradícií tých najlepších slovenských autorov pre deti. Táto jej knižka ma osobitne veľmi zaujala.
Predstavuje tú časť rozprávok, ktoré sa dajú označiť ako reálne. Sú to príbehy zo života detí. V tomto prípade malej Katarínky, skrátene Rinky :) - ako ju všetci volajú. Lenže detská fantázia dokáže vyčarovať z bežného sveta, svet kúzelný. Navyše ak sa o to pričinia starí rodičia, ktorí majú k vnúčatám, a deťom všeobecne, v mnohom blízko. Dievčatko strávi u svojho dedka a babky pravé dedinské prázdniny. Zažije mnoho dobrodružstiev a bude sa usilovať získať meno Odvážna srnka. Skvelý dedko jej totiž pripraví tematický pobyt v indiánskom štýle! A to so sebou prinesie úžasné zážitky.
Knižka je písaná jednoduchým jazykom vhodným pre mladšieho čitateľa. Toto je presne ten druh príbehu, ktorý si budú čítať ešte rodičia s deťmi. Napriek akémusi minimalizmu - nič tu nie je zbytočné a navyše, kapitoly sú krátke - cítiť autorkinu zručnosť a "vypísanosť". Nechýba vtip ani poetika. A ako to už býva v dobrej detskej literatúre (našťastie!) sú v knihe spontánne a nenásilnou formou prezentované ušľachtilé vlastnosti a pozitívne vzory.
Ústredná a krásna téma je vzťah starých rodičov a ich vnúčat.

ilustrácie: Eva Švrčková
Tu musím na niečo upozorniť: ilustrácie spadajú do tej kategórie, že jedni z nich budú unesení a druhým sa nebudú páčiť vôbec - nič medzi tým. Podľa mňa sú perfektné, no sú až priveľmi osobité a artové, určite nie každému dieťaťu sadnú. V podobnom duchu sa nesie dizajn celej knižky.
vydal: Slovart, 2013
počet strán: 80
trošku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 6+
nielen pre dievčatá


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára