pondelok 29. februára 2016

Dobrodružstvá zajačika Petríka

Pojinko odporúča



Dobrodružstvá zajačika Petríka

napísala a nakreslila: Beatrix Potter

 

Je toto možné? No povedzte mi, je toto vôbec možné?! Dve ocenenia po sebe? A hneď aj pre knihy od toho istého vydavateľstva? No, Pojinko musí uznať, že niekto sa tu činí!
Po pôvabnej knižke Sofia a tekvička tu máme ďalší neuveriteľne rozkošný titul, ktorý si prevezme Pojinkovu medailu za rozmilosť a pufňatosť. A to: Dobrodružstvá zajačika Petríka

Vydavateľstvo Verbarium tu spláca, za všetky ostatné vydavateľstvá a nakladateľstvá, dlh slovenskému čitateľovi. Dobrodružstvá zajačika Petríka je totiž skutočne legendárna knižka patriaca do zlatého fondu klasickej detskej literatúry. Deti po celom svete milujú huncútske príbehy nezbedného zajka, no ako to už s niektorými kultovými knižkami býva, sú krajiny v ktorých sa neudomácnia tak ako v iných. A nie je to tým, že by slovenským deťom nemala autorka čo povedať. Nakoniec, hoci od publikovania jej prvej knižky uplynulo už vyše sto rokov, Beatrix Potterová svojich zvieracích hrdinov spravila nadčasovými. Je to len tým, že akýmsi nespravodlivým riadením osudu sa aj v dnešnej dobe vynárajú z hlbín času skvosty, ktoré nás doposiaľ obchádzali. Jednou z takýchto lahôdok je napríklad aj Luskáčik a Myší kráľ  (o ňom som nedávno písal). A tak Pojinko dúfa, že aj svojím blogom pomôže u nás o takýchto dielach rozšíriť povedomie. Aspoň trošku. Zajačik Petrík si to zaslúži. Beatrix Potterová, milá spisovateľka, ktorá mala deti nadovšetko rada a venovala im celé svoje dielo, si to zaslúži takisto. Ale sú to najmä deti, ktoré si zaslúžia, aby spoznali pestvá a šibalstvá malého zajinka Petríka. Ale aj jeho bratranca Benjamína a iných obyvateľov lesa (už len škoda, že tam chýba červíček Pojinko..., ale tak človek nemôže mať všetko:) )

Knižka obsahuje štyri na seba nezávislé príbehy, niektoré však majú spoločné postavy. Tri príbehy sú krátke, s jednoduchým, no pútavým textom a bohato ilustrované. Dalo by sa povedať, že ilustráciám je venovaný rovnaký priestor ako textu a sú aj rovnako dôležité, možno dokonca dôležitejšie. Veď Potterová veľmi dobre vedela, že malému čitateľovi sa treba prihovárať obrázkami. A tie samé, keď sú vhodne použité, nielenže sprevádzajú písané slovo, ale príbeh pomáhajú vyrozprávať. 
Posledný, štvrtý príbeh, je dlhší a kresby v ňom sú dvojakého druhu, farebné a čiernobiele. 
Keď sme už pri tých kresbách, nesmiem zabudnúť na to, že pani spisovateľka si svoje knižky ilustrovala sama, prosím pekne! A to úúúúúúúúžasne! Dokonca pre deti zhotovila nádherne farebnú mapku s množstvom zaujímavých detailov. To aby si lepšie vedeli predstaviť svet zajačika Petríka.
No povedzte, kto zo spisovateľov je multitalent? Veru, veľa ich nie je.  


ukážka:





info:
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 96
veľký formát A4, tvrdá väzba
veková hranica: 3+
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára