sobota 1. apríla 2017

Šťastný princ a iné rozprávky

Pojinko odporúča




Šťastný princ a iné rozprávky -  Oscar Wilde


Zatiaľ posledné vydanie prekrásnych rozprávok veľkého spisovateľa. Nemalo by chýbať v poličke nijakého zberateľa a milovníka krásna. A je to aj výborná šanca pre mladších čitateľov spoznať snáď najpôvabnejšie dielo svetoznámeho autora. Tieto rozprávky nie sú v nijakom duchu klasické, i keď niektoré z nich využívajú tradičné motívy a dobre známe rozprávkové prvky, napokon boli určené skôr pre dospelých. Dnešný mladý čitateľ je však vyspelejší než bolo tomu vo viktoriánskom období, v dobe, kedy žil a tvoril Oscar Wilde. A Pojinko by tieto nevšedné rozprávky odporúčil najmä im. Mládeži.
Kniha obsahuje sedem nesmrteľných príbehov, ktoré sa vyznačujú takmer nadpozemským pôvabom. Charakterizuje ich neha a nádej, ale i bolesť a smútok. Tieto rozprávky sú aj o žiali a nie vždy je záruka, že sa skončia šťastne. Veď aj ten titulný Šťastný princ nachádza šťastie pri strate a v smútku. A predsa sú to rozprávky nekonečne obohacujúce. Je pravdivé staré múdro, ktoré nám vraví, že v smútku býva ukrytá veľká krása a veľká pravda. Rozprávky tak fungujú ako čarovné zrkadlo, ktoré zjavuje tú najvnútornejšiu pravdu o ľuďoch a teda aj o nás samých.

Knižka je vo výbornom preklade Milana Richtera a spravádzajú ju melancholické, no veľmi pekné ilustrácie.

Pojinkov kamarát plyšový psík Placúšik si pri čítaní aj trošku poplakal, ale vyhlásil, že je to určite jedna z najkrajších kníh, aké kedy držal v labkách.


ukážka:






info:
ilustrácie: Noémi Ráczová
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 100
trošku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 11+
pre dievčatá aj chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára