štvrtok 30. novembra 2017

Drakobijec - moja cesta

Pojinko odporúča






Drakobijec - moja cesta - Marek Domes, Juraj Hajkovský


Táto knižka sa stala v niektorých kruhoch už takou malou legendou a netrvalo dlho, dočkala sa aj druhého a rozšíreného vydania. O čo sa jedná? O dobrodružnú fantasy určenú pre chlapcov. 
Tak. Áno, aj. Na prvom mieste je to ale beletrizovaná príručka, návod, pomocník na to, ako byť lepším človekom. Ako rozvíjať svoje čnosti. O boji proti zlu a o boji za dobro. Kniha, ktorá baví, ktorá ale najmä obohacuje. Odvážne srdce, o ktorom Pojinko písal minule môže byť tiež vnímané ako neoficiálne "pokračovanie" Drakobijcu pre starších. Nie príbehom, ale kvôli odkazu. Obe obsahujú veľmi silný kresťanský element a vychádzajú z viery. No sú tu pre každého, kto je ochotný sa zveľaďovať a pracovať na sebe a uvedomuje si, že to nie je možné dosiahnuť bez tvrdého zápasu s "Drakom", predstaviteľom najrôznejších nástrah a pokušení a zlých vlastností. Dobrý rytier, skutočný drakobijec, nemôže byť len obratným v narábaní s mečom... oveľa dôležitejší je jeho duchovný rozmer, jeho čistota, skromnosť, pokora, vytrvalosť, odvaha, obetavosť... to sú charakteristiky hrdinu, ktoré je tak ťažké získať, ale nie je to nemožné! A mali by sme sa o to usilovať. 
Drakobijec je určený rovnako pre otcov svojich synov, dokonca je ako stvorený na spoločné chvíle strávené čítaním. A nie iba čítaním, aj zamýšľaním sa nad témami, ktoré obsahuje a ktoré nabádajú na spoločné rozhovory. Drakobijec ukazuje cestu muža, ukazuje ako byť správnym, dobrým chlapom. A to je niečo, čo je dnes veľmi potrebné.
Drakobijec ale nie je iba kniha. Je to aj spoločenská hra a je to celý projekt. Krásna idea, ktorá dala vzniknúť neformálnemu spoločenstvu otcov a synov. Kde tí starší odovzdávajú svojim potomkom to najlepšie zo seba a snažia sa im ísť príkladom. Je to aktívna, živá myšlienka, ktorá zveľaďuje.

Chcete sa dozvedieť niečo bližšie? A nechceli by ste sa aj zapojiť?

Och, škoda, že Pojinko nemá ešte svojho malého červíčka...


vydal: o.z. Zaostri na rodinu, 2016
ilustrácie: Tomáš Niedl (čiernobiele kresby)
počet strán: 128
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 9 +
pre chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára