piatok 10. augusta 2018

Wilf, najväčší strachopud - bojuje s pirátom

Pojinko upozorňuje na knižku:




Wilf, najväčší strachopud: Bojuje s pirátom - Georgia Pritchettová


Tak neuveriteľné dobrodružstvá malého bojka, chlapca Wilfa, ktorý má panickú hrôzu doslova zo všetkého, predsa len pokračujú. Je to dobre, pretože prvý diel bol nadštandardne milý a vtipný. Nie vtipný, ale totálne bláznivý. A presne v takom duchu sa nesie aj pokračovanie. Je to dobre? Je. Ale nie je to málo? Nie, pretože porcia srandy je tak veľká, že skoro neprejde hrdlom a Vy sa od smiechu takmer zadusíte. ALE! - chcelo by to už čosi iné, priznajme si rovno, že autorka len opakuje to, čo tu už bolo, a... no, skrátka sa opakuje. Neprináša nič nové, žiadnu výraznú zmenu. Je to zle? Nie je. Alebo aspoň nie nutne. Lebo to, čo fungovalo už predtým, funguje aj teraz, tak načo meniť niečo zavedené a úspešné? Už však ale neprekvapí. Deti chcú obľúbené jedlo stále dokola, tak ako aj obľúbenú knižku radi čítajú zas a znovu, ale keď len vymeníte ovocie v palacinke a máličko obmeníte štrapácie a patálie hlavného hrdinu... nuž, dospelý to ľahko prekukne, a po čase sa aj deti presýtia. Uvidíme, veď sme stále zatiaľ len pri druhom dieli. Pripomeňme si ale ešte predtým, ako sa pustíme do "dvojky", predchádzajúcu časť. Prečítajte si o nej niečo TU.

Čo nás teda čaká a neminie? Humor. Slovná aj situačná komika. Alebo skôr groteska! To prirovnanie pasuje ako uliate. Stále sa niečo deje a vždy to smeruje ku vtipným situáciám. A záchrane sveta. Lebo náš malý hrdina opäť bojuje proti strašným plánom na ovládnutie/zničenie planéty, ktoré snová a kuje jeho lotrovský zlodušský sused. Tento raz na pirátsky spôsob, takže sa dôverne zblížime s morským prostredím. Opäť sa stretneme s postavami z prvého dielu, takže sa môžete tešiť aj na roztomilú žižiavku Oskara. A, psst, pošuškávam Vám, že Oskar sa zaľúbi do červotočej dámy :)
Zaujímavé, hoci dnes už nijako prelomové - mnohé detské knižky s týmto prvkom narábajú - sú spôsoby, ako sú časti textu (písmená, slová či celé vety) výtvarne odlíšené a ozvláštnené. Miestami sa napríklad mení jeho sklon a orientácia voči väčšinovému, tradične spracovanému textu. Podobne ako v predošlej časti, aj tu sa rôzni font písma a jeho veľkosť. Tento sympatický chaos vytvára spolu s čiernobielymi smiešnymi obrázkami novú dimenziu príbehu, o ktorú je dej obohatený. A navyše priamo komunikuje s čitateľom. Autorka ho oslovuje, kladie mu otázky a zapája takouto hravou formou dieťa do čítania. A z pasívnej činnosti, (akoby si niekto mohol myslieť, že čítanie je pasívna záležitosť??!) robí dobrodružstvo. Toto, plus fakt, že náš bojazlivý nepravdepodobný hrdina zas víťazí a zachraňuje svet a učí tak deti bojovať so svojimi strachmi, povyšuje knižku z tuctovej, hoci pôvabnej a chytľavej zábavky na čosi (trošku) viac.


ukážka:   










info:
ilustrácie: Jamie Littler
vydal: Ikar, 2018
počet strán: 208
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
pre chlapcov (ak nechcú čítať, táto knižka ich môže navnadiť!)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára