sobota 7. mája 2016

séria knižiek "To je..."

Pojinko predstavuje:





To je...  

napísal a nakreslil: Miroslav Šašek


Nový mesiac v Pojinkove knižničke začnime niečím netradičným! Netradičným a výborným. Veru tak, veru, veru tak - Pojinko si túto sériu kníh nesmierne obľúbil a reálne uvažuje nad tým, že autor bol génius. U nás nedocenený, v zahraničí však milovaný. Preto buďme spravodlivý, a vzdajme úctu autorovi, ktorý bol Čechoslovák, hoci po druhej svetovej vojne ostal žiť v zahraničí. Je smutné, že doma bol donedávna prakticky neznámy, zatiaľ čo v zahraničí jeho knihy vychádzali v desaťtisícových nákladoch a boli veľmi populárne. Pojinko by rád (aspoň takto, svojimi skromnými možnosťami) rozšíril o tomto výnimočnom ilustrátorovi, maliarovi a jeho výnimočnom diele, povedomie aj v našej krajine.

A o čo teda ide? Miroslav Šašek prišiel s perfektným nápadom - zhotoviť sériu akýchsi bedekrov o mestách, krajinách, ba aj svetadieloch... Samozrejme, počítal s tým, že ak sa aj deti do tých miest nedostanú, pocestujú aspoň vo svojej fantázii - a to nie je málo! Takže možno skôr ako o nejaké (a to nie len také "nejaké", no veľmi originálne) cestovné príručky, ide o svojské obrázkové encyklopédie. Autor ich písal a kreslil od konca päťdesiatych rokov až po roky sedemdesiate. Žiaden strach, vôbec nezostarli, sú nadčasové, a ak sa niečo v tom ktorom meste/mieste od doby napísania zmenilo, je to uvedené v dodatkoch na konci knižky. V edícii je tých kníh veľmi veľa, u nás a v Čechách ich (zatiaľ) vyšlo päť: Paríž, Londýn, Rím a Austrália.
Sú písané hravou, doslova veselou formou, takže sa nebojte, nepôjde len o suché fakty. A predsa sa veľa dozviete o meste samom aj o jeho pamätihodnostiach, a keďže je to podané zábavným štýlom, aj si to takto skôr zapamätáte. Ako hovorím - je to doslova - do slova a do obrázka :), stvorené pre mladého čitateľa. 
Kresba samotná (keďže celé je to kreslené, autor nepoužíva fotografie) je na prvý pohľad jednoduchá, no vkusná a milá, na druhý pohľad ale zistíte ako vynikajúco je spracovaná a ako ohromne sa tu hodí ten autorov štýl!
Už sa budem opakovať, ale Pojinko si myslí, že séria týchto knižiek je bez preháňania geniálna. 


ukážka: 






info:
vydal: Baobab, 2014
každá knižka má niečo málo cez 60 strán
veľký formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
pre chlapcov aj pre dievčatá, pre malých aj veľkých cestovateľov (či už skutočných alebo tých, čo radi podnikajú výpravy prstom po mape :D)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára