utorok 14. júna 2016

Knižka otázok + Anton a Jonatán

Pojinkova téma:

Knižky pre potechu duše od autorskej dvojice Gaarder - Düzakin




Knižka otázok + Anton a Jonatán

napísal: Jostein Gaarder

nakreslil: Akin Düzakin


Výnimočný autor hodnotných titulov pre mládež, ktoré majú často filozofický a hĺbavý obsah; Jostein Gaarder a mimoriadne talentovaný ilustrátor Akin Düzakin, spojili svoje sily v dvojici týchto nádherných a obsahovo mimoriadne silných knižiek. Obe knihy majú nádherné posolstvo a môžu potešiť i pomôcť nejednému mladému človeku, "ktorý sa hľadá". Napriek svojmu zdanlivo roztomilo-detskému vzhľadu, nie sú vhodné pre malého čitateľa, ale skôr sú určené väčším deťom/čerstvým tínedžerom. A ako darček môžu skvelo poslúžiť i dospelému. Obe knihy rozprávajú smutný príbeh. Ale robia to tak nežným spôsobom, že slzy, ktoré sa pri čítaní iste vyronia, nie sú slzami nešťastia. Je to naopak súcit, pochopenie, zmierenie, čo prevláda. A zamyslenie sa. Nad sebou i okolím. Nad svojím životom a nad tým ako s ním chceme  naložiť. Po prečítaní sa určite každý pozastaví a v tichu svojej izby popremýšľa nad tým, čo má. A uvedomí si, že to nie je samozrejmosť. Začne si to vážiť. Až takúto moc majú, podľa mňa, tieto dve knižky. 

Ich dej je podaný väčšmi formou obrázkov než textu, ktorého je máličko. Ilustrácie tu zohrávajú veľmi dôležitú úlohu, sú podmanivé, milé a v spojení s príbehom vytvárajú dojem nehy a melanchólie. Vedia vyčarovať veľmi sugestívnu atmosféru. V Knižke otázok sú použité len niektoré odtiene a farebné tóny sú stlmené, podaktoré stránky aj dokonca čiernobiele, takto je spracované spomínanie hlavného hrdinu - dospievajúceho chlapca a jeho verného psíka na minulosť. Anton a Jonatán zas používa krásne, veselé farby, a pritom smeruje ku smutnému koncu... Výsledný efekt je tak veľmi snový.
Knižka otázok, ktorej text sa skladá naozaj len z otázok, pokladá mladému čitateľovi nenútenou formou závažné otázky o jeho živote a smerovaní. Odpovede nedáva. Tie si musí nájsť každý sám a budú to jeho vlastné odpovede. Čo je ale dôležité: núti človeka zahĺbať sa nad nimi a pokúsiť sa ich zodpovedať. Anton a Jonatán má klasickejšiu formu a nastoľuje tému straty a pominuteľnosti. Je to príbeh malého chlapca a jeho hračky - plyšového medvedíka, ktorého so sebou všade nosí. Ale je to tiež príbeh, ktorý nám rozpráva o láske. Láske jedného k druhému a tej, ktorú by sme mali cítiť k životu. A o vďačnosti toho, čo je nám darované. Lebo život je veľký dar!

Pojinko si veru aj poplakal pri týchto knižkách, ale to sa nesťažuje! Dali mu veľmi veľa. Snáď takto obohatia aj ďalších čitateľov.

ukážka:











info:
vydal: Albatros, 2013/2014
počet strán: 72/56
malý formát, pevná väzba
veková hranica: 12+
pre chlapcov aj dievčatá (a aj dospelákov)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára