streda 31. augusta 2016

Priateľstvo plné koláčikov

Pojinko odporúča


Priateľstvo plné koláčikov (Cukor a škorica + Lyžička tajomstviev) - Linda Chapmanová






















Prednedávnom sa objavila knižka, aká tu ešte nebola (aspoň o tom Pojinko nevie :)) a rýchlo po nej nasledoval druhý diel. Nečudo, knihy sú to úspešné, príbehy sú pekne napísané, a tak časom budú snáď pribúdať od tejto populárnej britskej autorky aj preklady ďalších pokračovaní.
A o čom je teda táto séria, ktorá tak nadchla Pojinka? Veď to, práve to! Pojinko je veľmi mlsný tvor, ktorý ozaj rád papá (ako sa na červíčka patrí) a tak ho názov hneď zaujal a vzápätí ho zaujala aj celá knižočka :)
Už hneď prvá časť má lákavý podtitul Cukor & škorica. A druhý sľubuje odhalenie vskutku kulinárskej záhady: Lyžička tajomstviev. Je jasné, že názov je tak trošku aj obrazný, veď tieto knižky nie sú len o pečení dobrôt. Príbeh nám v prvom rade rozpráva o potrebe mať dobrého priateľa a o tom, aby si ľudia išli za svojimi snami. A plnili si ich. Alebo sa o to aspoň pokúsili!
Mama hlavnej hrdinky má tiež taký sen. A jej dcérka s tým súhlasí: otvoriť si vlastnú pekáreň, ktorá bude niesť hrdý názov Cukor & škorica. O tom, čo to všetko obnáša, a že viesť takú cukrárničku, spravovať ju a pracovať v nej nie je vždy cukor a škoricu lízať :) vlastne med lízať, som chcel povedať, sa presvedčí hlavná hrdinka, desaťročná Hannah. Ale presvedčí sa aj o tom, že to stálo za to!
V priamom pokračovaní sa dozvieme ako sa našej malej pekárke/cukrárke vodí ďalej a či cukrárnička naďalej prosperuje... Tiež sa bližšie zoznámime s jej novou priateľkou, trochu hanblivou Miou. Keď sa presťahujete do nového prostredia a je vám smutno za starými kamarátmi, tak nezúfajte, nikdy neviete či na vás nečaká niekto úplne nový, niekto s kým si budete rozumieť a ten niekto možno potrebuje mať dobrého kamaráta rovnako ako vy!

Okrem milých čiernobielych ilustrácii sa Pojinko aj veľmi potešil tomu, že priamo dej je popretkávaný zaujímavými receptami a rôznymi trikmi a fintami, ktoré vám pomôžu pri varení a pečení. A keďže si Pojinko nevie ani poriadnu praženicu urobiť (vyhovára sa, že ako červík nemá ručičky, ale v skutočnosti je len lenivý a tak trochu aj nešikovný) prišli mu tieto fígle náramne vhod - povedal si totiž, že sa v kuchárskom umení ide podkuť!


info:
ilustrácie: Kate Hindleyová
vydal: Albatros, 2016
počet strán: každý diel niečo okolo dvesto strán
pevná väzba, klasický formát
ideálny vek malých čitateľov: okolo 10 rokov
ako stvorené pre dievčatá, ktoré rady pomáhajú v kuchyni a majú rady pekné príbehy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára