sobota 1. októbra 2016

Striga zo strojovne

Pojinko odporúča



Striga zo strojovne - Peter Gajdošík

 

Peter Gajdošík, slovenský autor kníh pre deti, je určite menej známy než by si zaslúžil, a to má pritom na konte už niekoľko veľmi podarených knižiek. A aj táto, ktorej sa dnes bližšie pozrieme na zúbok, a ktorá je (zatiaľ) jeho posledná, sa vydarila.
Takže o čom je? Ako názov napovedá, o strige! Presnejšie o mladej čarodejnici, ktorá začína s praxou a samostatným kúzelníckym životom. No a keďže je to striga moderná, nepoužíva už starú osvedčenú metlu, ale ako lietajúci dopravný prostriedok využíva čarovný vysávač. A podobne netradične je na tom aj s bývaním. V dnešných časoch totiž pôsobia čarodejnice v utajení. Takže žiadne obydlia na stračej nôžke sa nekonajú (i keď teta našej hrdinky sa tým nie celkom riadi, ale to už uvidíte sami ;)), namiesto toho býva... no predsa v strojovni výťahu! Tak, tak. Je tam natlačená spolu so svojím kocúrom Cassinim. To viete, niektoré zvyky sa nemenia, čierna mačka (či kocúr, v toto prípade) to musí skrátka byť za každých okolností!
Ale ešte niečo je na našej mladej čarodejnici netradičné (vlastne okrem kocúra je na nej netradičné všetko! - a to vrátane jej mena, ktoré ale prezrádzať nebudem ;)), a to je jej dobrota. Určite inšpirovaná slávnou Malou bosorkou (pamätáte si ešte na tú prekrásnu knižku od Otfrieda Preusslera?), rozhodla sa po vzore svojej mami (a ďalších dobrých čarodejníc), pomáhať ľuďom. Vďaka svojim čarom sa stane akýmsi záchrancom a dobrodincom jedného sídliska...
Ale povedzme, že nie všetky kúzla vyjdú vždy podľa jej predstáv... :)


info:
ilustrácie: Miroslav Regitko (vtipné čiernobiele kresby)
vydal: Forza Music, 2012
počet strán: 100
klasický formát, mäkká väzba
veková hranica: 9+
pre dievčatá aj chlapcov

2 komentáre:

  1. Túto som vôbec nezaregistrovala. Už len tá obálka je pútavá a vtipná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno:) Veľmi veľa je tých knižočiek. A našťastie veľa aj tých dobrých... len je problém sa v tom potom zorientovať.

      Odstrániť