pondelok 20. marca 2017

Mačky vo vreci

Pojinko odporúča




Mačky vo vreci - Jaroslava Blažková


Joj, je to presne mesiac, čo umrela Jaroslava Blažková, jedna z našich najlepších a najvýraznejších spisovateliek pre deti a mládež. Pojinko je z toho veľmi smutný, lebo jej knižky považuje za mimoriadne vydarené a pre čitateľa svojou hĺbkou, ktorá sa krásne snúbi s ľahkou formou, je jej tvorba veľmi prínosná. Poďme si ju uctiť prečítaním čo najväčšieho množstva jej nádherných knižiek!
Dnes som si vybral dielko, ktoré vyšlo kedysi časopisecky a nie je to až tak dávno, čo sa dočkalo dôstojného knižného ošatenia.

Je to kratučká knižka, ktorá je dokonalým čítaním buďto pre začínajúcich čitateľov, alebo ako čítaná nahlas rodičom, pre malých poslucháčov - škôlkarov a predškolákov. Jednohubka, povedal by Pojinko, ale takej delikátnej chuti, že každého tento milý text určite veľmi poteší. Pracuje s formou klasickej rozprávky, ale preoblieka ju do modernej podoby. Aby som neprezradil veľa, dej len stručne načrtnem: náš hrdina má neľahkú a hroznú úlohu - zmárniť mačiatka!!! Lenže on sa s nimi namiesto toho skamaráti :) A záporné postavy prejdú vnútornou premenou. Hlavný hrdina pri rôznych skúškach ukazuje svoju ľudskú tvár a oboznamuje čitateľa s tým, čo obnášajú dobré vlastnosti. Sú tu snáď všetky - od statočnosti až po láskavosť a toleranciu. A napokon sa všetko na dobré, ba veľmi dobré obráti :)

Takmer vždy sa ale nájde jedno ALE. Tu sú to ilustrácie, ktorým Pojinko nijakovato nevie prísť na chuť... Bola by ale škoda nechať si pre to ujsť taký pekný text.


info:
ilustrácie: Martina Matlovičová
vydal: Q111, 2004
počet strán: 40
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 4+
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára