pondelok 10. júla 2017

Nina

Pojinko upozorňuje na knižku:







Nina: Tanec v zajatí dymu - Andrea Gregušová


Tentokrát si Pojinkova obľúbená autorka (ktorá sama priznáva, že vyberá červíčky z jabĺk a čerešní, predtým než ich zje:) - a Pojinko dúfa, že to je pre to, lebo ich chce zachrániť pred zjedením a nie kvôli tomu, že by sa jej bridili :D) vyskúšala literatúru pre trochu vyššie vekové kategórie než je u nej zvykom. Nedopadlo to vôbec zle! Naopak, priniesla čitateľom uhrančivý a tajuplný (a miestami aj dosť znepokojujúci) príbeh o vzdore, rebelstve a kam až môže viesť. No kam... keď sa to preženie, možno až do záhuby! Nina je čiernou ovcou rodiny. A spravila si z toho svoj imidž :) Na tom by nebolo nič také zvláštne, veď aj Pojinko bol kedysi pubertiakom a odvrával svojim rodičom a ich všemožným príkazom a zákazom, či už boli naozaj nezmyselné, alebo si to len myslel. Lenže Pojinko pochádza z obyčajnej červíčej rodinky, nie z kráľovského rodu ako Nina! Myslíte si, že život princeznej je úžasný? Je to často aj pekná otrava plná nemožných nariadení, ktoré treba dodržiavať a Nina má ťažkú povahu... Jej kráľovskí rodičia to s ňou myslia dobre, ale ona sa im čoraz viac odcudzuje. A čo je horšie, upíše sa démonovi, ktorý sa jej zjavuje v dymovej podobe a sľubuje jej úplnú slobodu. Pomôže jej nový učiteľ, ochranca svetla, ktorý prichádza na zámok?

Nina možno nie je dokonalá knižka, Pojinko by jej určité veci vytkol, a predsa ho zaujala a doslova nadchla svojou mocnou symbolikou a odkazom na boj dobra proti zlu, ktorý sa neodohráva len vonku, na bojovom poli, veď s nepriateľom sa stretávame často aj priamo v našich srdciach. A je to zápas o naše duše, ktorý je zvádzaný. Autorka rozohráva pomerne krátky a komorný príbeh, ktorý však dokáže byť miestami strhujúci a je plný zvláštnych a jedinečných postáv.
Je to akási modernizovaná rozprávka, ktorá je však určená mládeži a tú aj najviac zaujme. Deťom by som ju neodporúčil a nie preto, že sú tam aj temnejšie pasáže, ale hlavne preto, že by ju ešte nepochopili. To posolstvo, ktoré so sebou kniha nesie je na mieru ušité pre nepokojné, protestujúce, no v zásade dobré a láskavé srdce ťažko skúšaného pubertiaka ;)


info:
ilustrácie: Jana Šouflová (perfektné čiernobiele ilustrácie, ktoré zvýrazňujú a ešte umocňujú atmosféru)
vydal: Slovart, 2016
počet strán: 250
klasický formát, pevná väzba
ideálny čitateľský vek: 12+
pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára