pondelok 31. júla 2017

Malý biely koník

Pojinko odporúča




Malý biely koník - Elizabeth Goudgeová


Tak! Teraz Vám Pojinko predstaví jednu klasiku, ktorú majú deti v Anglicku veľmi rady, no u nás je máliličko známa. Trošku to napravil film (nie zlý, no nič extra, škoda...), ale naše deti majú ešte čo doháňať, aj keď niektoré možno poznajú príbeh pod starším vydaním, ktoré u nás nieslo názov Princezná z Mesačného údolia
Tento nový preklad s krásnou obálkou a jednoduchými, no peknými ilustráciami, ktoré sú netradične umiestnené na pozadí textu, si Vás získa. Pojinkovi je jasné, prečo bola (a stále je) táto knižka tak obľúbenou, veď ju v detstve zbožňovala aj pani Rowlingová, autorka Harryho Pottera a hrdo sa k tomu hlási, dokonca priznáva, že ju tak trošku príbeh inšpiroval. Je to totiž prekrásny príbeh o čistote, láske, nevinnosti a, ako inak, boji dobra so zlom. To všetko podané poetickým, kvetnatým jazykom. Celá knižka je ako sen, ktorý sa Vám zdá počas nádherných mesačných nocí. Deň vie byť nádherný, ale aj noc je krásna, na to nezabudnite! V knihe naozaj nájdete veľa zaujímavých symbolov vychádzajúcich z protikladov slnka a mesiaca, dňa a noci. Je to pre deti akási vstupenka do romantickej doby 19. storočia, a ešte romantickejšieho sveta Mesačného údolia a Mesačného zámku, kde sa odohráva dej. Pretože sa z viktoriánskeho Anglicka hneď v úvode knihy prenesieme do tajuplnej a kúzelnej ríše. Nenadarmo je táto kniha, spolu napríklad s Kronikami Narnie, vnímaná ako jeden z pilierov rozprávkovej fantasy. Bola napísaná v dobe, kedy sa ešte kládol veľký dôraz na krásu a na morálne posolstvo. Je to teda taká kniha, ktorá Vás vie zmeniť k lepšiemu. Ale žiadne kázanie nasilu nebude, nebojte sa. Dočkáme sa pútavého a dobre vystavaného príbehu, ktoré v niečom pripomína gotický román.
Že neviete, čo to je ten gotický román? Pojinko vysvetlí: je to dnes už takmer zaniknutý žáner, ktorého prvkov sa ale občas autori radi chopia aj dnes. Väčšinou v takomto druhu literatúry nájdete dospievajúcu osirelú hrdinku, tajuplný hrad, v ktorom sa ocitá, k tomu si pridajte kvapôčku romantiky, kvapku dobrodružstva a kvapisko tajomna. Nie je tu zriedkavé nadprirodzeno a často sa tu vyskytuje téma dedičstva a rodinnej kliatby, ktorú nie je ľahké zlomiť a sňať. Dievčatá, ktoré v týchto príbehoch vystupujú, sú akýmsi vzorom pravej dámy. Teda dievčaťa milého, dobrého, obetavého, ale aj statočného!

Táto pôvabná knižka má čo ponúknuť aj dnes. Práve dnes!


info:
vydal: CPress, 2016
počet strán: 272
klasický formát, tvrdá väzba
ideálny čitatľský vek: okolo 11 rokov
pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára