nedeľa 4. februára 2018

Rojko + Chlapec, vtáčik a truhlár

Pojinkova téma:

Fantastika všedného dňa


Ahojte!
Dnes Vám Pojinko predstaví dve krásne knižky, ktoré vyšli celkom nedávno a krátko po sebe a niečo majú spoločné! Nie je to autor, ani príbeh.
Spája ich mágia!
Áno, tak veru, sú magické. Veď aj sa dá o nich povedať, že patria do žánru magického realizmu. Čo to je ten magický realizmus? Ja poviem, že taká fantastika všetkého dňa. Teda nie priamo fantasy, hoci ich dej je celkom iste fantazijný. Nečakajte kúzelníkov, drakov a tajuplné čarovné artefakty, skôr sny, ktoré sa menia na realitu. A naozaj alebo len vo fantázii hlavného hrdinu? 
Takéto príbehy sa dajú chápať totiž i ako podobenstvo a obraz ľudskej duše. So všetkými tajomnými zákutiami a ohromnými zázrakmi. Ak je fantasy vlastne rozprávkou pre tých, čo už nie sú tak celkom deťmi, alebo iba ak vo vnútri, tak magický realizmus je zas rozprávkou pre dospelých, ktorí sú ešte stále aspoň trochu deťmi... Oba žánre spája spoločná potreba autora i čitateľa pocítiť to niečo neuchopiteľné a kúzelné z predstáv, snov a fantázie a preniesť to aspoň prostredníctvom knihy do tohto sveta, prežiť to v našich životoch. Do šedého dňa vyliať spŕšku žiarivých farieb.

A už od čias Malého princa majú tieto príbehy vo zvyku čitateľa nielen okúzliť, ale aj ho poučiť. Povedať mu pravdu o svete, aby v ňom našiel miesto pre seba a aby tak spoznal i pravdu o sebe samom.

Poďme sa na tieto dve knižky pozrieť bližšie: 

Rojko - Ian McEwan




Vždy som plný očakávaní, keď autor veľkého formátu a všeobecného uznania, ktoré sa mu dostáva z radov dospelákov, napíše aj niečo pre decká. Výsledok je často veľmi dobrý a zakaždým aj veľmi zaujímavý. Ako upozorňujem už v úvode, a ako upozorňuje aj významný spisovateľ v úvode svojej knihy, nie je to tak celkom kniha pre deti, ale verím, že hĺbavejším deťom vo veku ranej puberty sa už môže zapáčiť a niektorí ju aj náležite ocenia, je však možno ešte vhodnejšia pre tých, ktorí si stále nosia toho rojčivého a zasneného chlapca (či dievča) v sebe i počas dospelosti. A aj pre tých, ktorí si budú vedieť a budú chcieť vychutnať náročnejšiu literatúru, ktorá je písaná jednoduchým a prístupným spôsobom.
Autor nám predstaví chlapca, ktorý rád sníva. A najradšej sníva s otvorenými očami. Vymýšľa si neuveriteľné príbehy alebo dotvára bežné, každodenné príhody, ktoré ho stretajú, na zvláštne a fantastické a stáva sa ich súčasťou. V niekoľkých poviedkach - rozprávaniach sa spolu s ním dostaneme do ríše skutočného neskutočna. Napríklad zistíme aké to je byť bábikou... alebo si vymeníme telo s kocúrom, pokúsime sa prekabátiť geniálneho zlodeja, dokonca sa premiestnime v čase a - bŕŕŕ, staneme sa na chvíľu dospelým ;)
Čo Vám ešte povedať... bol som očarený!

Knižka sa zaradila medzi Pojinkove najobľúbenejšie.

info:
vydal: Fragment, 2017
počet strán: 160
klasický formát, pevná väzba
vek: 10+
pre chlapcov, dievčatá i kocúrov ;)

Chlapec, vtáčik a truhlár - Matilda Woodsová





Táto kniha je pre zmenu zas debutom. A to debutom sľubným. Hádam každého navnadí na ďalšie autorkine diela... ktorých sa dúfam dočkáme čoskoro.
Oproti Rojkovi je to útly román so súvislým dejom, ktorý je zasadený "tam niekde" - do krajiny nášho sveta a predsa nenachádzajúceho sa v ňom, do bájnej krajiny, ktorá by spokojne mohla existovať, ibaže nejestvuje. Naozaj nie? Spôsob akým sú tu podané nevšedné javy je tak normálny a bežný, že vy uveríte. A budete sa chcieť presťahovať do Allory, do krajiny s vlastnými pravidlami, do krajiny s rozprávkovým "podnebím". Tam, kde pršia ryby na mesto, takže nikto nemusí byť hladný, kde domy žiaria ako drahokamy a je rajom pre maliarov, ktorí sa pokúšajú zvečniť tú nádhernú scenériu. Aj do tejto pokojnej krajiny ale zavíta morová epidémia a šikovný tesár Alberto, ktorému umrú blízki sa stáva truhlárom.
Žije osamelým a smutným životom, tak akoby zmierený so všetkým. Skôr prežíva než žije. To sa ale zmení, keď k nemu zavíta chlapec na úteku, ktorého sprevádza jeho kamarát pestrofarebný vtáčik.
Nebudem nič vyzrádzať, sami skúste odhaliť aká je chlapcova minulosť a aká bude budúcnosť našich troch spoločníkov.

Poviem už len toľko, že knižka je prekrásnym vyjadrením odvekej ľudskej túžby nájsť raj na zemi...


info:
ilustrácie: Anuska Allepuzová (umelecké ilustrácie vytvorené zvláštnou technikou, kde prevláda melancholická modrá farba a aj keď Pojinko nemôže povedať, že by sa mu priamo páčili, ale fascinovali ho a hodili sa tam)
vydal: Albatros, 2017
počet strán: 200
klasický formát, mäkká väzba
vek: 8 až 80+ rokov :)
pre chlapcov i dievčatá

2 komentáre:

  1. My sme ju akurat precitali a davala som si review na Goodreads. Kopirujem aj pre teba :) ako moj komentar:
    No toto je zaujimava kniha. Citali sme si ju s detmi vecer a dumam, ze by bola vhodnejsia na rano, lebo je miestami az hororova (ako pri prvej poviedke poznamenal moj starsi syn). Ostatne sa celkom dali zvladnut :) Kde konci Rojko a zacina pribeh nie je uplne jasne, dokonca sa tato tema, ci zivot je len sucastou sna riesi v poviedke Tyran. Je to detska kniha tak okolo 9 rokov by som povedala. Uvod do fikcie takej trochu inej, aj ked kazda jedna rozpravka utekom z reality v podstate je :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlas :)
    Pojinkovi sa tá strašidelnosť páčila, hoci je len v jednej z "rozprávok". Zrejme najkrajšia je tá s kocúrom :) Inak, knižka mala pre Pojinka také osobité kúzlo, že sa zaradila medzi jeho najobľúbenejšie vôbec.

    OdpovedaťOdstrániť