nedeľa 28. januára 2018

Kráľ s gitarou

Pojinko odporúča




Kráľ s gitarou - Ján Navrátil


Ach, kto by nemal rád rozprávky? A nejeden čitateľ sa k nim rád vráti, aj keď trochu odrastie. Niekto sa to možno hanbí priznať, ďalší je na to hrdý, ale pravda je jednoducho taká, že rozprávky máme radi a potrebujeme ich. Predsa len ale, raz sa dostane čitateľ do takého veku a do takej nálady, že síce túži po dobrej rozprávke, ale buď už všetky pozná, alebo ho tá klasická schéma začínajúca sa "kde bolo tam bolo" a končiaca sa "a žili šťastne, až kým nepomreli", už trochu nudí. Ale skúšali ste už moderné rozprávky?
Čo si pod tým Pojinko predstavuje? No, Vy si predstavte klasické rozprávky vyrozprávané súčasným jazykom, obrátené trošku naruby, a veľmi, veľmi, veľmi humorné. Veď na takéto čosi nás už pripravuje samotný názov knihy. A chcete vedieť čo konkrétne nás na stránkach knihy čaká? Tak napríklad rozprávka o zhavranelých bratoch. Tú určite poznáte, pravda? Ale v tejto verzii bude trochu iná :) Tu sa vo vtáčej podobe dostanú naši nešťastní bratia do pazúrov peňazí chtivého majiteľa cirkusu, ktorý ich núti, aby pre obveselenie divákov predvádzali všelijaké kúsky. Ej, bude to mať ťažké ich sestrička, keď ich bude chcieť vyslobodiť! Dozvieme sa aj, ako to skutočne bolo s Dlhým, Širokým a Bystrozrakým, alebo prečo sa vlastne vydalo vajce na vandrovku...
Autor nám prerozpráva rozprávky tak, ako sa nestali, ale ako by sa spokojne stať mohli. Ak ešte väčšmi popustíte tú uvoľnenú uzdu fantázie. A Pojinko Vám garantuje, že sa nasmejete do popuku.
Na takýto husársky kúsok ale treba šikovného spisovateľa. Ján Navrátil je ten najšikovnejší! A tu aj vidno skutočný rozdiel medzi majstrom rozprávačom a rozprávkarom a nedomrlenou sťaby spisovateľkou Adelou Banášovou, ktorá sa pokúsila o niečo podobné... ibaže s nevalným úspechom.

Kráľ s gitarou je moderná klasika, ktorá by Vám nemala ujsť.


ukážka:







info:
ilustrácie: ako vždy skvelý Juraj Martiška (čiernobiele aj farebné ilustrácie)
vydal: Regent, 2015
počet strán: 136
trošku väčší formát, pevná väzba
ideálny čitateľský vek: 7+
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára