pondelok 23. apríla 2018

Malý muž

Pojinko odporúča:




Malý muž - Erich Kästner


Pojinko Vám pekne postupne prinesie všetkých Kästnerov :) tak ako aj Spolok slovenských spisovateľov pekne postupne vydal všetky autorove knihy, a to aj tie, ktoré u nás dosiaľ neboli známe, a teda vychádzajú v slovenčine prvý raz. Napríklad táto! Záslužný počin a šľachetný skutok! Až tak? Nepreháňam trošku? Ani trošku!
Keď prečítate nejakú autorovu knižku, potvrdíte moje slová. A ak ste už podaktoré čítali, určite ste mi už stihli dať za pravdu. Čo dielo, to skvost. A v tomto:

sa skamarátime a budeme rásť s Maximkom, no vlastne príliš neporastieme, tak by som mal radšej povedať, že dospievať? No... ani to nie je správne, lebo Maximko je ešte iba chlapec, ktorý si v sebe uchováva kus toho poriadne huncúta. Hoci je veľmi, veľmi maličký. A či Vy ste už vzrastom veličizní alebo pranepatrní ako on, podľa jeho vzoru; tiež si v sebe zachovajte velikánsky kusisko huncútstva. Nech s Vami nie je nuda. Pretože s naším miniatúrnym chlapcom sa nudiť nebudete. Veru nie. Porastiete a dospejete. Ale skôr tak vnútorne...

Sformulujem to teda celé ešte raz a takto: budeme pozorne sledovať veľké osudy drobného muža.
Ale čože muža! Maximko je naozaj ešte len chalan. Hoci všetci dobre vieme, že muža mužom nerobia roky. Ba ani veľkosť! Je jedno či máte dva metre päťdesiat, alebo iba päť centimetrov. Tak, tak. Maximko Kremienok, chcel som povedať, že Max, veď chalani nemajú radi také zdrobneliny, ale no, nuž... Max je naozaj maličký, takže predsa len ostaneme pri tom Maximkovi, spáva v krabičke od zápaliek a kúpe sa v škatuľke od mydla, číta mikro knižky a vystupuje v cirkuse. To je jeho angažmá. No keďže nechce svoju kariéru postaviť len na svojej veľkosti, vlastne malosti, pomáha pri vystúpeniach svojmu skvelému priateľovi, ktorý je zároveň skvelým kúzelníkom. Je to jedinečné duo. A čitateľ si pri opise Maximkovho života a rôznych autorových, prepáčte, Maximkových výmyslov užije nemálo bujarej zábavy, presne podľa nášho gusta, až do chvíle, kedy malého muža neunesú! Potom prichádza na rad i napätie. Vtipom ani napätím spisovateľ nikdy nešetril, rozdával ich priehršťami a nebol skúpy ani na skvelé nápady. Ja osobne veľmi oceňujem pekné rozvité vety, rôzne slovné hračky, kultivovaný jazyk a množstvo výrazov, ktorými autor nešetrí svojho čitateľa. Nemazná sa s ním v takom zmysle, že by mu všetko "predžul", len nech prepánapojinka nebodaj nezapojí mozgové závity. Až príliš veľa detských kníh je v súčasnosti, ako to len povedať - jednoduchých? No dobre, prihlúplych, poviem to rovno. V tom lepšom prípade sa pri nich aspoň dosýta nasmejete, ale sú prázdne, za päť minút na zabudnete, nič Vám nedajú. To Kästner... ten nepoužíva humor samoúčelný.
Takže nielenže bude detského čitateľa (a nie iba toho) baviť, ale nenásilne ho aj vzdeláva a ten si s pocitom úplnosti a úplnej spokojnosti, po tom, čo zavrie knižku, uvedomí, alebo možno ani neuvedomí (ale to nie je potrebné, lebo to bude v ňom a bude to prežívať), že je obohatený o nefalšovaný ľudský rozmer a morálno-etické posolstvo. Učiť, ale tak umelo nepoúčať, to je veľmi ťažké a je v tom kusisko majstrovstva. Kästner bol akýmsi učiteľom života... Mimoriadne dobrým, zábavným, chápavým a teda obľúbeným učiteľom. Že nemôžu byť učitelia najlepšími kamarátmi detí? Ha! Tak to poznáte iba tie staré despotické a k uzúfaniu nudné "učky". 

Vážme si ho a tešme sa z jeho kníh. Dajú sa považovať za kultúrne dedičstvo ľudstva.


P.S. ohromne sa mi páči, že živou súčasťou príbehu sú listy, telegramy, texty reklám, novinové úryvky a pod. a to všetko graficky veľmi pekne spracované. Výborný nápad, ktorý zaujímavú knižku ešte ozvláštňuje.

P.P.S. ja osobne oceňujem, že nijako text knižky vydavatelia nemenili a neaktualizovali. Čoraz častejšie sa stáva normou, že sa staršie knihy modernizujú. A nie vždy, ak vôbec niekedy, je to dobre. Chápem, že vydavateľ sa chce dieťaťu prihovárať súčasným jazykom, chce, aby ich aj dávnejší knižný titul oslovil a v konečnom dôsledku, aby sa to aj dobre predávalo, ale ja osobne si myslím, že sa to dá vyriešiť slovníčkom cudzích či zastaralých výrazov na konci knihy, alebo vysvetlivkami pod čiarou - presne tak, ako v tejto knihe, že netreba deti podceňovať a všetko im "učesať", teda zjednodušovať, dokonca ani taký gramofón nemusíme nahrádzať cd prehrávačom či klasický staromódny telefón s číselníkom zameniť za mobil, aby sa to priblížilo, aby sa to za každú cenu páčilo, páčiť sa bude aj tak, ak je to dobre napísané, a to mi verte; ak to vhodne podáte aj doby minulé dokážu dieťaťu učarovať.  


info:
ilustrácie: Horst Lemke (bravúrne zhotovené veselé čiernobiele ilustrácie, ktoré zaručene vykúzlia úsmev)
vydal: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2017
počet strán: 227
trošičku tučnejší formát :), pevná väzba
ideálny čitateľský vek: 9/10 rokov
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára