piatok 26. júna 2015

Anna zo Zeleného domu

Pojinko odporúča

 

Nesmrteľná kniha

 

Anna zo Zeleného domu - Lucy Maud Montgomeryová

 

Nie je až tak málo kníh, ktoré sa v dobe vydania a chvíľu po ňom, tešia obľube. Nie je veľa kníh, ktoré si svoju popularitu udržia dlhšie, trebárs desať, dvadsať rokov. A je málo takých kníh, ktoré sú vyhľadávané a s obľubou čítané dlho, veľmi dlho, aj sto a viac rokov od čias, kedy boli napísané. Také knihy sa stávajú legendárnymi a sú súčasťou zlatého fondu ľudskej kultúry. Jednou z takých kníh je aj slávna Anna zo Zeleného domu.
Má šancu osloviť aj dnešné dospievajúce dievčatá zvyknuté na úplne odlišný štýl písania a na moderný svet, ktorý je tak vzdialený tomu z prelomov 19. a 20. storočia? Samozrejme, že má. Inak by to nebola kniha nadčasová a pred pár rokmi by nám vydavateľstvo neprinieslo ďalšie vydanie (koľké už v poradí?). Veď možno aj preto má práve dnes kniha také kúzlo. A to sa časom nevytráca, ale silnie. A tak vlastne čím je táto kniha staršia, tým je príťažlivejšia. Je to práve obraz starého, dávno zmiznutého sveta, ktorý bol v ére prvého vydania realitou. A je to svet čistejší, svet iných hodnôt, ktoré dnes už len sotva nájdeme. No i tento svet má svoje tienisté stránky, a aj o tom je zápletka knihy. Ale aj nepriazeň osudu sa môže skončiť šťastne.

Sympatická hrdinka, Anna s ryšavými vlasmi, je sirota. A ľudia, ktorí sa stanú jej pestúnmi sú šokovaní. Pri adopcii totiž došlo k omylu. Chceli chlapca a namiesto neho majú odrazu na starosti pojašené a svojské dievča. No Anna je skutočná osobnosť a za chvíľu sa stane neodmysliteľnou súčasťou ich života. 

Je to naozaj zásadné dielo a nemalo by chýbať v poličke medzi ostatnými knihami žiadnemu dievčaťu s veľkým srdcom!

Spisovateľka neskôr dopísala ďalších sedem kníh, ktoré mapujú osudy Anny až do doby, kedy sa jej nenarodí rovnako milá a osobitá dcéra.

info:
vydal: Mladé letá, 2011
počet strán: 304
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 12+
pre dievčatá





3 komentáre: