utorok 21. júla 2015

Darca

Pojinko odporúča


Darca - Lois Lowry


Dnes to bude niečo pre mládež...
Poslednú dobu sú medzi násťročnými čitateľmi veľmi populárne tzv. dystópie. Je to anti-utopický žáner science fiction literatúry, ktorý je síce na svete už nejaký ten rok, ale dnes sa teší veľkej obľube vďaka sériám ako napr. Hry o život. Vznikajú ako huby po daždi a jedna sa podobá druhej ako vajce vajcu. Tak to už býva, keď sa niečo stane módnou záležitosťou. Väčšina z nich sleduje premisu, kde sa jedna tínedžerka zaľúbi do chlapca, obaja zázračne prezrú a prechádzajú vnútornou premenou a nakoniec zvrhnú nenávidený totalitný režim budúcnosti, ktorý svojich občanov utláča. Netvrdím, že to všetko sú zlé knihy alebo, že by nebodaj neboli "čtivé" - skrátka chytľavo napísané, ale je tu jedna, ktorá ich všetky predstihne nielen tým, že bola napísaná oveľa skôr, než sa tento námet stal trendom, ale hlavne svojou kvalitou.
Je to Darca.
Ten je napísaný ozaj veľmi dobre. Autorkin sloh je, ako inak, na vysokej úrovni, ale dobrodružstvo či akcia (i keď aj tej sa trošku v závere dočkáme) sa tu takmer nevyskytuje (je to skôr čítanie na zamyslenie ako pre zábavu), no aj tak sa od knihy nebudete môcť odtrhnúť. Takéto niečo nie je veru jednoduché dosiahnuť. Text ani na chvíľu nenudí a núti vás čítať až do poslednej stránky. Určite tomu pomáha starostlivé vykreslenie spoločnosti, ktorá sa nám postupne predstavuje. To zaujme ako aj svojimi podrobnosťami, tak aj realistickým stvárnením. Najprv nás ohúri dokonale usporiadaný svet, kde je všetko dopredu nalinkované a zorganizované do najmenších detailov. Nikto nemá takmer priestor na spontánnosť, ľudia pripomínajú väčšmi mravce než individuálne bytosti. Zlé ľudské vlastnosti sú potlačené a vzájomná tolerancia a bezpečnosť je na prvom mieste, ale takýto svet je aj neuveriteľne nudný a... dalo by sa obrazne povedať - Šedivý. To je však len začiatok. Potom sa postupne začínajú odhaľovať aj temnejšie stránky tohoto systému. 

Hlavný hrdina, dvanásťročný chlapec, stojí na prahu veku, kedy sa deti začínajú pripravovať na svoje budúce povolanie. Jonas je vnímavejší voči okolitému svetu ako ostatní a neustále si kladie otázky. Vybočuje z rady a možno ako jediný má moc zmeniť nezmeniteľné. Bude na ňom, aby vrátil farby tomuto šedému svetu. 

Kniha získala prestížnu Newberyho medailu a autorka k nej neskôr dopísala voľné pokračovania (neboli preložené). Darca bol aj sfilmovaný. 
Pokiaľ viem, je to prvá kniha svojho žánru, ktorá bola napísaná pre detského čitateľa / mládež. A dodnes je zrejme aj najlepšou.. Vďaka svojmu veľkému posolstvu a citovosti by si ju rozhodne mali prečítať aj dospelí.

Budúcnosť je v našich rukách, tak si ju nepokazme.

info:
vydalo: Artforum, 2014
počet strán: 232
klasický formát, tvrdá väzba
veková hranica: 12 +
pre každého náročnejšieho čitateľa, ktorý túži po hodnotnej knihe



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára