štvrtok 16. júla 2015

Malá šou obrázkov a veršov

Pojinko upozorňuje na knižku

 

Malá šou obrázkov a veršov - Ján Gavura (a hostia)

 

Ostaňme ešte chvíľku pri poézii pre väčšie decká (decká, ak to náhodou čítate, nenechajte sa odradiť, knižka je to veľmi zaujímavá). Opäť pochádza z dielne tímu :) Gavura (autor) - Čorejová (ilustrátorka) a opäť sa môže pochváliť veľmi pekným spracovaním a dizajnom (pôvodný návrh spracoval známy Erik Jakub Groch). S autorstvom to je ale trošku zložitejšie, lebo do knižky prispeli autori viacerí a iné básne sú zas prekladom či jednoznačne inšpirované inými svetovými príkladmi. Kompletný súpis nájdete na konci knižky...
Čím však zbierka vybočuje z radu iných kníh je fakt, že väčšina jej repertoáru predstavujú tzv. VIZUÁLNE BÁSNE. Možno ste sa s tým už niekde stretli: strofy, text básne je usporiadaný tak, aby vytváral podobu toho, o čom pojednáva. A tak tu máme básne v tvare žiarovky alebo púpavy. A vyzerajú veru úžasne. Mnohé sa oplatí spoznať už len pre ten nápad, nehovoriac o prevedení. Viaceré sú aj farebne odlíšené či dotvorené ilustráciou.

Zámerne ale túto knižku neodporúčam, len na ňu upozorňujem, lebo nielen, že zďaleka nie každý je na poéziu, ale ozaj málokoho osloví niečo takto odlišné a špeciálne. A či práve čosi takéto iné a "onakvejšie" :D zaujme a vzbudí záujem o poéziu aj u tých, ktorých to ani v najmenšom inak netankuje? 

Tak skúste, nemusíte to rovno kupovať :) skúste po tom aspoň očkom fľochnúť a možno sa na tom budete baviť podobne ako ja.

info:
ilustrácie: Mária Čorejová
vydalo: Občianske združenie Slniečkovo, 2014
počet strán: 64
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre: no, nie pre každého... :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára