utorok 28. júla 2015

Harry Potter

Pojinko odporúča


Harry Potter - J. K. Rowlingová


Máme tu ďalšiu fantasy knihu, tento raz dokonca sedemdielnu sériu, ktorú netreba predstavovať. Celosvetový fenomén, vďaka ktorému začali deti opäť vo veľkom čítať. Ale nielen, že Rowlingová so svojím sympatickým čarodejníckym učňom dosiahli zdanlivo nemožné - otvorili bránu do sveta príbehov deťom, ktoré by sa za iných okolností možno ku knihám ani nedostali alebo minimálne dostali o niečo neskôr, je už táto fantasy sága všeobecne považovaná za klasiku v žánri. A je to pritom pomerne mladá záležitosť! Sám si dobre pamätám ako vyšla prvá časť. Veru, nie je to tak dávno...
Ale už môže červíček Pojinko s prehľadom konštatovať, že tu nejde o žiaden módny ošiaľ, ktorý pominie rovnako rýchlo ako sa stihol rozpútať a zase zapadne v čase a zabudne sa naň. Po boku omnoho staršieho Hobita sa tento mladší fantasy brat nestratí.
Čo stálo za úspechom Harryho Pottera? Vedľa zaujímavých a komplexných postáv a rozprávačstva Rowlingovej je to podľa mňa pekne spracovaný nápad, ktorý musí chytiť všetky decká. No povedzte, kto by nechcel radšej navštevovať školu kúziel a čarov namiesto tej nudnej inštitúcie, do akej chodí/chodil? - No ale pssst, ticho Pojinko! To nie je príliš výchovné. -
Zaujímavé je aj to, že ako hlavný hrdina v knihách dospieva, mení sa aj ráz a charakter jednotlivých dielov. Rowlingová predpokladala, že samotný čitateľ bude, tak ako postupne knihy vychádzali, starnúť spolu s Harrym Potterom. A tak, hoci prvý diel je ako stvorený pre desať, jedenásťročného čitateľa, posledné by som spokojne odporúčil pre sedemnásť, osemnásťročných. Je to určite krásne, keď je mladosť ľudí spätá s takou dobrou knižnou sériou, a každý rok sa trasú na nový diel :) Ale trochu krkolomné je to, keď si to teraz váš (napríklad) dvanásťročný syn/dcéra chce prečítať pekne vcelku a posledné diely sú len predsa príliš dramatické a temné... To dosť komplikuje situáciu... našťastie nie sú úplne nevhodné ani pre mladších.
Pojinko ale musí prízvukovať, že veru prvé diely sa mu páčia najsamviacej :)

info:
vydáva Ikar
k dispozícii sú verzie v pevnej a najnovšie aj v mäkkej väzbe. A teraz dokonca krásny set - kde je komplet všetkých sedem dielov.
vhodné rovnako pre chlapcov ako aj pre dievčatá

A vy, milí čitatelia, ak vás náhodou či nehodou Harry Potter obišiel, dajte mu šancu a nebudete sklamaní! V skutočnosti budete nadšení :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára