pondelok 26. októbra 2015

Denník Amosa Leeho

Pojinko odporúča



Denník Amosa Leeho - Adeline Foo


Táto pomerne nenápadná a tenká knižka (jeden by ju skoro aj prehliadol) nesie neprehliadnuteľný podnázov: "Sadnúť, napísať, spláchnuť!". A že to ešte nič neznamená? Že uletený názov nestačí na zaujímavú knihu? No, to je pravda. Ale v tomto prípade to neplatí.
Je to milá, vtipná oddychovka, ktorá Vám ale prinesie okrem zábavy aj niečo viac. Dozviete sa napr. veľa vecičiek o maličkej a exotickej krajine na druhom konci sveta - o Singapure! Tam sa totiž odohráva dej. A tiež kniha prináša aj pár tém na zamyslenie... 

(Nielen) medzi chlapcami sú teraz veľmi obľúbené denníkové romány, ktoré zachytávajú figliarstva, lapajstvá, huncútstva, loptošstvá a pestvá, šinterstvá a galganstvá, hlavne však útrapy a problémy mladých hrdinov - akože autorov samotných zápiskov. Tie sú podané humorne, hravo a jazykom detí, takže vedia pritiahnuť aj tých, čo bežne nečítajú. Veľkým lákadlom sú aj smiešne ilustrácie, ktoré pripomínajú karikatúru a je ich v knihe veľmi veľa, takže sa denník ponáša až takmer na komiks. Zrejme najznámejším je séria Denník odvážneho bojka, ktorá je tak mimoriadne úspešná, že sa zaradila medzi najpredávanejšie detské knihy na svete! A čo je pre Pojinka veľmi dôležité, a čo ho prenesmierneobrovskyohromne teší; dostala mnohé decká k čítaniu.
S podobnými titulmi sa odrazu roztrhlo vrece a ja tu spomeniem len tie najznámejšie: Veľký frajer Nate, Tom Gates či knihy o Barrym Trappnom :)

Veľmi podobný je aj Denník Amosa Leeho, akurát je oveľa menej známy. Ale vôbec nie je horší. Smelo sa s ostatnými môže porovnávať a v niečom je aj zaujímavejší. A práve preto by som Vás s ním chcel oboznámiť.

Príbeh sa začína tým, že Amosova mama si vymôže na synovi novoročné predsavzatie, že lepšie zúročí čas, ktorý strávi na záchode :D Dohodol sa teda s mamou, že bude písať aspoň krátke textíky, keď bude, ehmm, na veľkej :D Z nich sa skladá celá knižka.
Adeline Foo je úspešná autorka literatúry pre deti a vraj ju pri písaní tejto knižky naozaj inšpiroval skutočný denník jej syna.

Hlavný hrdina, Amos Lee je sympatický chlapec s veľkým srdcom, ktorý si určite získa Vašu priazeň.
No a ako som už spomínal na začiatku, dozviete sa toho veľa - a nie iba o Singapure, a potom môžete porovnať aký je rozdiel medzi životom tam a u nás.
Lákajú Vás ďaleké kraje?
Pojinka veru áno, ale je domased a ako správny knihomoľ ich navštívi radšej prostredníctvom knižiek :) A navyše, kto by sa mu staral o jeho milovanú knižničku?!

Pojinko môže už len na záver s ľútosťou konštatovať, že i keď vyšlo mnoho častí, preložená do slovenčiny bola len jedna jediná - úvodná. Napriek tomu, že vydavateľstvo avízovalo aj ďalšie diely, akosi z toho zišlo...
Je to škoda, ale nie natoľko, aby ste si nezohnali aspoň tento prvý diel a nestrávili pri ňom veselé chvíle.

info:
ilustrácie: Stephanie Wong
vydal: Taktik, 2012
počet strán: 132
klasický formát, mäkká väzba
ideálny vek: 11+
pre chlapcov


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára