sobota 17. októbra 2015

Príbehy o psíkoch

Pojinkova téma:


Pes, najlepší priateľ červíčka, vlastne človeka :)


Pojinko má veľmi rád psíky. Obdivuje ich pre ich vernosť, oddanosť, statočnosť a odvahu. Vždy chcel nejakého mať, ale ako by som ho len venčil, keď nemám ani ako chytiť vodítko? Navyše som počul, že červíčky majú na psiu srsť často alergiu! A tak si o nich aspoň čítam. A chcem sa s Vami podeliť o tie knižky, kde vystupujú huňatí kamaráti, a ktoré sa mi zapáčili.

Ak ste ešte nezabudli, pred časom som písal o knižke od Kláry Jarunkovej, ktorá sa volá O psovi, ktorý mal chlapca. Tá kniha je senzačná, ale už sa nechcem opakovať, a tak ju tento raz vynechám, hoci si zaslúži aspoň spomenúť.
Tak ale poďme už na to. Tu sú tie moje milé tituly:

Šťastný pes - Krista Bendová


Menej známe dielo (ale veľmi pekné) našej veľmi veľkej velikánky. Krátka, no nesmierne zlatá knižka o psíkovi Bone a jej živote od narodenia až po psí sobáš :) Príbeh je nežný, milý a psíkovsky huncútsky, obdarený nevýslovne rozkošnými ilustráciami :) Môžem len a len odporúčiť.

P.S. udeľujem Pojinkovu medialu za pufňatosť a milučkosť :3

info:
ilustrácie: Božena Plocháňová
vydal: Mladé letá, 2015
počet strán: 48
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 5+
pre dievčatá aj pre chlapcov



Chlapec a pes - Ivona Březinová


Populárna česká autorka nám priniesla krásny ľudský (a psí!) príbeh o postihnutom chlapcovi Julovi a jeho psom asistentovi. Keďže je Julo pripútaný na invalidný vozík, jeho šikovný pes Cézar mu pomáha pri mnohých činnostiach, ktoré by sám nezvládol, dokonca s ním môže byť aj v škole. A okrem toho, psík samotný navštevuje výcvikový kurz, takže sa dá povedať, že obaja naši hrdinovia sú školopovinní. Samozrejme je medzi nimi veľmi silné priateľské puto a spolu zažijú množstvo krásnych chvíľ i nejedno dobrodružstvo. Niektoré pasáže knižky sú písané i z pohľadu psíka.
Kniha tiež oplýva peknými ilustráciami.

info:
ilustrácie: Eva Švrčková
vydal: Albatros, 2011
počet strán: 56 
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
skôr pre chlapcov



Mami, kúp mi psa - Zuzana Štelbaská


Táto knižka je príjemným prekvapením. Sústredí sa na to, aká zodpovednosť je mať štvornohého kamaráta a čo všetko to okrem radosti so sebou prináša. Ale ak to zvládnete, čaká Vás tá najsupernejšia zábava a odmenou Vám bude láska vášho najlepšieho kamaráta. Veď knižku aj oficiálne odporúča občianske združenie Pes v núdzi. Ak túžite po psíkovi alebo máte v okolí niekoho, kto ho veľmi chce mať, no neviete nakoľko je na to pripravený, kúpte mu túto knižku. Potešíte ho dobre napísaným a pútavým príbehom o Ondrejovi, ktorého najväčším snom je mať svojho vlastného psa. Ondrej odchádza počas prázdnin na dedinu ku svojmu dedkovi a bude si môcť vyskúšať aké to je, keď máte niekoho na starosti, keď je Vám ten niekto zverený. A nie jeden, chlapec sa stretáva s viacerými psíkmi. Možno sa majiteľ knižky stotožní s hlavným hrdinom a zistí, že psík nie je žiadna hračka, ale živý tvor, kamarát a parťák do života!

A čo Vy? Mali ste alebo máte psíka? A ak áno, staráte sa o neho dobre? Pojinko Vás vidí! Choďte svojmu okoliu príkladom.

info:
ilustrácie: Ľudmila Letkovská
vydal: Albatros, 2014
počet strán: 144
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10/11+
pre chlapcov aj pre dievčatá



Verím, že Vás niektorá z týchto knižiek oslovila. Psíkovia však vystupovali v toľkých úžasných dielach, že tému som zďaleka nevyčerpal. Určite sa k nej ešte niekedy vrátim.

Zatiaľ však čauky havky, moji milí!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára