sobota 31. októbra 2015

Pojinkova strašidelná noc

Pojinkova téma


Strašne strašidelná noc




Dnes sú Dušičky. Alebo ak chcete, Halloween. V niektorých krajinách je zvykom v tento večer rozprávať si hrôzostrašné príbehy. No my si poďme nejaké prečítať.
Priznám sa Vám, že Pojinko už odmalička miluje takéto strašidelné knižky. A ešte stále ho to neprešlo. Ale Pojinko nie je nebojácny! Práve naopak. Bojí sa a to veľmi! Ale Pojinko sa bojí rád. Obľubuje to príjemné mrazenie, čo sam mu rozbieha od hlavičky až po konček červíčkovského telíčka! A tak sa ešte viac zahĺbi do knižky a... potom sa bojí ešte väčšmi... :) 
(Niekedy sa v noci bojí aj vytmoliť na záchod, aby ho neprepadol nejaký drozdí upírik, ktorý sa zameriava na červíčkov a úplne nevycucol, a prezradím Vám, že raz radšej cikal z okna :D)
Veru, veru, prirovnám sa k takému nočnému motýľovi, ktorý je priťahovaný svetlom lampy, ale keď sa k nej priblíži, popáli sa o ňu.

Ale dneska Vám predstavím dve knižky, dva príbehy, pri ktorých sa nebudete báť - to sa nebojte - ale aj tak majú príjemnú hororovú atmosféru. Odohrávajú sa totiž na strašidelných hradoch, kde sa dejú naprirodzené veci a vyskytujú sa tu všemožné prízraky. Ak máte radi tú čiernu romantiku ;) tak ako Pojinko - horiace sviece, pavučiny, prázdne chodby, vŕzgajúce schody a tajomný šramot..., knižkami budete zaručene očarovaní.
Ale žiaden strach, ako som hovoril, nejde o horor. Príbehy sú skôr dobrodružné a tajuplné a milé. A snáď sa pri čítaní aj zasmejete.

tak tu sú naše dve štýlové knižné mňamky:

Fantómová Ada a myší duch - Chris Riddell




Ada, naša hrdinka, má ako dcéra lorda, pre seba celý Hrôzohrad. Ale chýba jej niekto blízky. To sa celé zmení, keď sa skamaráti s duchom myšky, vlastne myšiaka, Myšmaela. Ten si myslí, že je odsúdený na to, aby jeho biedna dušička blúdila v labyrintom chodieb zámku už navždy, a tak sa mu Ada rozhodne pomôcť.

Chris Riddell je aj skvelý ilustrátor, takže obrázky si do knižky nakreslil sám. Je ich veľa a sú úžasné. Miestami vtipné, miestami trochu strašidelné, vždy však aj svojím spôsobom milé. A keďže sú čiernobiele, krásne dotvárajú atmosféru. Budem sa opakovať, ale táto knižka má úžasný šmrnc. Dizajn je skrátka absolútne supišný. Bezchybný. Perfišne-perfišný. Od obálky až po samotný text. A ten je rozvrhnutý naozaj originálne. Nájdete tam napríklad rôzne vysvetlivky, poznámky na okraji či rozličné výpisky, ktoré spolu s kresbami ozvláštňujú a dopĺňajú text.

A na záver Vás čaká ešte bonus: mini komiks venovaný nášmu malému dúšikovi Myšmaelovi.

info: 
ilustrácie: Chris Riddell
vydal: Ikar, 2015
počet strán: 216
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
pre dievčatá (ale aj pre chlapcov, lebo Adu a Myšmaela si obľúbi každý :))







Havranie záhady: Záplava a Tesák - Marcus Sedgwick




Aj v tomto prípade sa ocitáme na strašidelnom hrade a spoznávame jeho svojských obyvateľov, ktorí akoby z oka vypadli rodine Addamsovcov. Rozprávačom a naším sprievodcom bude havran Edgar. Allan Poe? :) Nie. Iba Edgar. Od slávneho básnika a spisovateľa, ktorý založil tradíciu strašidelných príbehov dostal len krstné meno.
Život na hrade ubieha svojím tempom a všetko by bolo ako kedysi... keby sa v katakombách pod sídlom neusalašila desivá príšera. A okrem toho, hrad začína zaplavovať voda, ktorá sa šíri z podzemných priestorov! Na Edgarovi bude, aby dostal veci do pôvodného stavu. Stihne to kým ich celkom nevytopí? Lebo voda zatiaľ nezadržateľne stúpa...
Takisto aj túto knižku ozvláštňujú výrazné a zároveň výborné čiernobiele ilustrácie.






info:
ilustrácie: Pete Williamson
vydal: Arkus, 2012
počet strán: 248 
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
pre chlapcov aj pre dievčatá

Pojinko Vám praje príjemný čas strávený s knižkami, veľa zábavy, smiechu a zimomriavok! A nech Vás žiaden drozdí upírik nevycucne cestou na záchod ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára