nedeľa 20. decembra 2015

Luskáčik a Myší kráľ

Pojinko odporúča




Luskáčik a Myší kráľ - Ernst Theodor Amadeus Hoffmann


Vianoce už naozaj klopú na dvere, a tak sa Vám Pojinko poponáhľal predstaviť ešte jeden krásny príbeh, ktorý je s Vianocami spojený rovnako ako stromček a darčeky pod ním, lebo mnohí ľudia si bez návštevy slávneho detského baletu, ktorý vznikol na motívy knižnej predlohy ani nevedia tento radostný čas predstaviť. Veď nakoniec, dej knihy sa aj počas Vianoc odohráva! A nielen to, akoby sa do tohto prenádherného príbehu vtelilo samotné čaro Sviatkov. 
Luskáčik sa veru v niektorých krajinách stal neodmysliteľným symbolom Vianoc. Nebolo by krásne keby ste si práve túto knihu našli medzi darčekmi? 
Hoci u nás tento príbeh nie je až tak známy, je o čo stáť, to mi verte! 

Pojinko Vás prenesie do romantickej doby prvej polovici 19. storočia. Konkrétne do roku 1816, kedy bola knižka napísaná. Och, už je to veru tak dávno. Ale hoci bol svet iný, ľudia a hlavne deti, sa nezmenili. Rovnako vtedy ako dnes sa tešili na darčeky a nechali sa opájať kúzlom Vianoc. Súrodenci Fritz a Marienka dostanú množstvo darčekov, no spomedzi nich sa vyníma najmä jeden: drevený luskáčik na orechy v tvare vojačika.
Samozrejme, že to nie je len obyčajný neživý predmet. Chrabrý Luskáčik ožíva a bojuje proti hrozivému sedemhlavému Myšiemu kráľovi. A Marienka, súcitné dievčatko s dobrým srdcom, sa ocitá uprostred neuveriteľných udalostí.

Ak by mal Pojinko jedinkým slovkom vyjadriť svoje pocity a zároveň opísať dej, tak mu na um prichodí len: ČAROVNÉ.
Taký bol z toho okúzlený.
Celá rozprávka je ako sen. Ale ako už sny bývajú, nie je len krásna (keď sa Marienka ocitne v ríši sladkostí), ale aj bizarná a miestami strašidelná (napríklad hrozný Myší kráľ). Koniec koncov, autor E. T. A. Hoffmann je pokladaný za jedného zo zakladateľov strašidelnej literatúry v Nemecku. Takú atmosféru aj miestami podtrhujú úchvatné a doslova dych vyrážajúce ilustrácie, ktoré niekedy pripomínajú koláž či návrh divadelnej scény. Takže knižka nemusí byť vhodná pre malé deti. Ale naopak pre čitateľov (či poslucháčov, ak budú čitateľmi rodičia) od určitého veku to bude výborné zpestrenie a stane sa to zdrojom príjemného napätia, tak nech Vás to neodradí. Ide len o to, aby bol adresát správny a pripravený a potom si príbeh užije so všetkými svojim tajomnými, desivými aj rozkošnými a krásnymi stránkami.

Červíček Pojinko sa už nevie dočkať ako si pri rozsvietenom stromčeku bude opäť čítať túto nesmrteľnú knižku a predstavovať si pri tom, že je statočným Luskáčikom.

info:
ilustrácie: Marina Richterová
vydal: Ikar, 2013
počet strán: 96
veľký formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre dievčatá aj pre chlapcov 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára