nedeľa 6. decembra 2015

Vojna, ktorá zmenila Rondo

Pojinko upozorňuje na knižku:




Vojna, ktorá zmenila Rondo - Romana Romanyšin, Andrij Lesiv


Túto unikátnu a fascinujúcu knižku vyhotovili dvaja Ukrajinci, ilustrátori a grafici, aby priblížili vojnu detskému čitateľovi spôsobom, ktorý bude pre neho zrozumiteľným. Ktorý bude dostatočne citlivý, no nie útlocitný, pretože "Vojna nemá srdce", a aby sme si uvedomili jej nezmyselnosť, musíme poznať jej hrôzy. Dokázali to podať bez akejkoľvek surovosti či násilia, no ani nezľahčujú, ani sa neboja povedať o nej pravdu. Vzhľadom na ich zamestnanie to spravili im blízkym spôsobom. V podobe obrázkovej knihy, kde majú hlavné slovo krásne a silné ilustrácie a text slúži len ako doplnok a na dovysvetlenie.

Pojinko si je vedomý toho, že táto knižka nie je určená pre každého, len pre vnímavé deti a zrejme bude potom nutná konzultácia s rodičom, je potrebné, aby si o nej spoločne pohovorili, no aj dnes a možno práve dnes, je tento jedinečný knižný projekt veľmi potrebný.
Pojinko je uchvátený dizajnom knihy a vo svojej kategórii ju bez preháňania považuje za majstrovské dielo. A i keď mu pripravila nejednu krušnú chvíľku svojím obsahom, vystupuje z nej Dobro a Nádej.
Sme svedkami života v idylickom mestečku Rondo, kde žijú traja roztomilí priatelia, ktorých si obľúbi každé dieťa - žiarovkový chlapček Danko, papierový vtáčik Zorka a psík Fabián vyrobený z balónikov. Také zvláštne, no rozprávkovo príťažlivé je aj celé mestečko a jeho obyvatelia. Červíček Pojinko si myslí, že by medzi nich zapadol, lebo napriek odlišnému výzoru a rozdielnym povahám, by ho určite prijali za kamaráta. Knižka je úplne univerzálna, nie je viazaná na žiadnu krajinu ani národ, ale je určená všetkým statočným a poctivým ľuďom, ktorí trpia veľkou nespravodlivosťou.

Skúste dať tejto knižke šancu a ak si dovolíte podľahnúť jej kúzlu, bohato sa Vám odvďačí. Aj takto, citlivo a pritom sugestívne sa môže dieťa stretnúť s vojnou, nemusí to byť prostredníctvom nevhodných filmov či nič nehovoriaciej suchej faktografie.

Knižkou sa vinie, ako spomienka na padlých, symbolika vlčieho maku.


ukážka:









info:
vydalo: Občianske združenie BRaK, 2015
počet strán: 36
veľký formát, pevná väzba
ideálny vek: 7-10 rokov
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára