štvrtok 25. mája 2017

Srdce

Pojinko upozorňuje na knižku:





Srdce - Edmondo de Amicis


Milí mladí čitatelia... týmito slovami sa začína doslov knihy a týmito slovami začne dnešný článoček aj Pojinko. Teda, milí mladí čitatelia, prepáčte mi dnes ten formálny tón, ale pri tejto veľkolepej knihe sa hodí začať tak slávnostne. Viem, že táto kniha je písaná starým až zastaralým štýlom. A to je dobré aj zlé. Sú tam dlhé, rozvité vety, bohaté na rôzne slová a krásne opisy, ale minimum dialógov a sú tam miesta, ktoré sa dnešnému čitateľovi zvyknutému na dobrodružný a dynamický dej, na moderný jazyk, slovné hračky, humor a rôzne dejové zvraty, budú zdať nudné a siahodlhé. Teda neodporúčam, nechcem Vás nútiť ani vmanipulovať do čítania tejto knižky. Ale upozorňujem na ňu. Bol by som totiž rád, keby ste sa prinútili Vy sami :) A samozrejme, najradšej by som bol, keby ste sa vôbec nútiť nemuseli, ale kniha by Vás zaujala sama od seba. Má na to! A skrýva v sebe nesmierne bohaté poklady. Len si musíte otvoriť svoje srdce. Táto slávna kniha, ktorú určite poznajú Vaši rodičia a rodičia ich rodičov, je z tých, ktoré zasejú do srdca semienko nebeskej kvetiny. To, keď začne klíčiť, dokáže meniť k lepšiemu. Autor vo svojom prekrásnom diele kladie mimoriadny dôraz na etiku a na morálku. Na dobré srdce! Nabáda nás stať sa lepšími, žiada chlapcov (ale i všetkých ľudí), aby boli akýmisi modernými rytiermi. Dobroprajní, pomáhajúci, zodpovední, čestní a odvážni. Všetky tie vlastnosti, ktoré vždy boli a vždy budú žiadané, no zakaždým sú nedostatkové. Ale autor žiada ešte viac, aj to, čo sa dnes až tak nenosí. Ako je láska a úcta k rodičom, učiteľom, starším či ku svojej vlasti. Alebo usilovnosť pri vzdelávaní a dôležitosť školy. Pojinkovi škola nikdy nevoňala. A až sa zahanbil, keď si uvedomil koľko úsilia, koľko snahy a odriekania museli podstúpiť učitelia kedysi, aby vzdelali celé národy, v dobách kedy sa zavádzala povinná školská dochádzka. V dobách, kedy veľká časť ľudí nevedela ani len čítať a písať, ťažko pracovala, a to vrátane detí. Koľko len detí si muselo tvrdo zarábať na vlastné živobytie a pomáhali živiť celú rodinu. Ako len radi by chodili do tej nenávidenej školy, keby si mohli vybrať...

Do knihy dokázal spisovateľ vložiť také silné emócie, že až vyvolávajú slzy. Smútku aj radosti. Ale nájdete tu i pokoru. A aj hrdosť!
Určite sa teda aspoň do knižky skúste začítať... Pojinko to po Vás žiada... Nikdy nič nežiadal, ale teraz tak činí.

Kniha je opisom, denníkovým záznamom dvoch školských rokov a sústredí sa na školský život na sklonku 19. storočia. Dozviete sa veľa o živote v Taliansku tej doby. Kniha je inšpirovaná skutočným denníkom, ktorý si viedol autorov syn a je prekladaná listami jeho rodičov a dobrodružnými poviedkami, ktoré majú všetky morálne posolstvo. Miestami tam bolo toho moralizovania až priveľa... ale, toho je vlastne vždy málo :)


info:
ilustrácie: Martin Kellenberger (nič moc čiernobiele ilustrácie, skôr také náčrtky, ktoré svedčia o tom, že aj veľký umelec niekedy len čosi načarbe :))
vydal: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2013
počet strán: 304
štvorcový formát, pevná väzba
ideálny čitateľský vek: 9-13 rokov
hlavne pre chlapcov, ale svet by bol o čosi lepší, keby to bolo povinné čítanie pre všetkých bez rozdielu veku a pohlavia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára