pondelok 16. októbra 2017

Děvčátko Momo a ukradený čas

Pojinko odporúča




Děvčátko Momo a ukradený čas - Michael Ende


Úžasná kniha od vynikajúceho spisovateľa! Áno, od toho, ktorý napísal Pojinkovu najobľúbenejšiu knihu vôbec - Nekonečný príbeh. 

Aj v tomto prípade pôjde o poetickú, prekrásnu, múdru, filozofickú, no i strhujúcu knihu. Nie, nezosadila Pojinkovu najobľúbenejšiu knižku z tróna, ale nebezpečne sa k tomu priblížila :)
Nebudem už spievať chvály, napokon, môj chválospev dospievate Vy sami, až si knižku prečítate. Poviem Vám iba toľko, že Vás čaká veľmi silný zážitok a pravdepodobne sa Vám niektoré pasáže navždy vryjú do pamäti. Možno si aj uvedomíte niekoľko nepríjemných skutočností o dnešnom svete...
A o čo vlastne v príbehu ide?

Čitateľ bude mať možnosť zoznámiť sa s malou tuláčkou Momou, ktorá býva pri starobylom amfiteátri. Moma je dobrá poslucháčka, skrátka bútľavá vŕba a má nesmierne dobrotivé srdce. Ľudia z celého okolia si na nej najviac vážia to, že pri nej sa vie každý uvoľniť, cíti sa príjemne a môže byť sám sebou. A tak ju aj často a radi navštevujú. Zoznámime sa aj s jej dvoma najlepšími priateľmi Girom sprievodcom, ktorý je výnimočný rozprávač a Beppom zametačom, ktorý má zas cennú zásobu životných rád a postrehov. Všetci ju majú radi a všetko je takmer idylické, lenže v meste sa zjavia tajomní páni, ktorí... kradú ľuďom čas!
Dokáže ich malá Moma zastaviť?

Iste ste si všimli, že v Pojinkovej knižničke sa ocitla knižka v českom jazyku. Vyšla síce aj v slovenčine ako Hodinový kvet, ale  bolo to už dávno-pradávno. Bola by nesmierna škoda, keby Vás tieto dve skutočnosti odradili od prečítania knihy.

Pojinko si kedysi dal dve pravidlá:
1. Písať iba o takých knižkách, ktoré sú ešte dostupné a môžete si ich kúpiť
2. Písať iba o takých knižkách, ktoré sú v slovenčine. To preto, lebo vidí, že väčšina detí nerado číta v češtine.

ALE!:
a) má Pojinko obísť staršie tituly? A aj tie, ktoré sú tak dobré, že stoja za to, aby ste po nich zapátrali v knižnici či antikvariáte?
b) sú knihy, ktoré nevyšli v slovenčine a možno ani nevyjdú a sú vskutku úžasné. Prečo sa trochu nepotrápiť s češtinou? Knižka sa Vám za vynaloženú námaho bohato odmení.

A tak bude robiť Pojinko výnimky z pravidla. Sem-tam. Občas. To preto, aby výnimky ostali výnimkami :)


info:
ilustrácie: František Skála
vydal: Albatros, 2013
počet strán: 224
klasický formát, pevná väzba
vek: 10+
pre dievčatá i chlapcov


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára