utorok 31. októbra 2017

Pojinkova strašidelná noc 3

Pojinkova téma


Hrozivo hrozivá noc




Tak sme sa už tretíkrát, moji premilí (ach, ako ten čas letí), zišli pri po zotmení a pri sviečkach, aby sme si niečo povedali o strašidelných knižkách! 
A nielen strašidelných, ale zároveň aj milých či vtipných ;)

Neokúňajme sa a poďme sa počas veterných jesenných nocí začítať do duchárskych príbehov! Ste zabalení v teplej deke, do okien bije dážď a v krbe plápolá oheň...


Povesti a iné zvesti o hradoch a zámkoch / Vzbura strašidiel - Renáta Matúšková, Jiří Holub



Toto je veru špeciálna knižka, moji milení. Z jednej strany je totiž jedna, no otočíte ju naopak a môžete sa začítať do ďalšej, inej :) A pekne v strede sa stretávajú. Takže dve v jednom! Prvá je akýmsi sprievodcom po slovenských hradoch so zameraním na povesti, ktoré sa k jednotlivým lokalitám viažu. Pri každom na Vás čakajú pekné fotky, nákresy, stručná história a potom nasleduje samotná povesť. Kniha môže poslúžiť ako knižný radca a poradca na cesty, ak radi navštevujete naše hrady a zámky. Ale prídete si na svoje aj v prípade, že ste čitatelia - zápecníci. Niektoré povesti sú pútavejšie než dobrodružný román!

Druhá knižka je veselým rozprávaním o osudoch jednej partie hradných strašidiel z pera populárneho českého spisovateľa pre deti Jiřího Holuba. Samozrejme v slovenskom preklade Marty Hlušíkovej.
A čo majú tieto dve knihy spoločné, že sa ocitli v jednom zväzku? No predsa tie strašidlá! 
Každý správny zámok musí mať svoju bielu pani a bezhlavého rytiera :)


info:
ilustrácie: Juraj Martiška (veľmi pekné ilustrácie)
vydal: Perfekt, 2015
počet strán: 232 
atypický štvorcový formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
pre chlapcov aj dievčatá



Slovenské strašidlá od "A" po " Ž" - Ivan Szabó





Slovensko je veru bohaté na všemožné, všakovaké a všelijaké strašidlá, mátohy, prízraky a duchov. Je tu abecedný zoznam rôznych miest, ku ktorým sa pripája nejaká hrôzostrašná historka... uff, ešteže Pojinko nikde neobjavil žiadneho mátožného červíka!
Na konci knižky nájdete aj prehľad najznámejších nadprirodzených bytostí z našich povestí a rozprávok a tiež kratučké vyjadrenia osobností slovenskej literatúry na adresu tajomna a záhad.
A nebojte sa, viaceré historky majú aj humorný charakter :)


info:
ilustrácie: Milan Stano (zaujímavé čiernobiele ilustrácie pripomínajúce karikatúry)
vydal: Vydavateľstvo Štúdio humoru a satiry, 2003
počet strán: 152
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre dievčatá aj chlapcov



Záhadné hodiny - John Bellairs





Tak toto je už čistokrvný hrôzostrašný príbeh pre staršie deti / mládež. Aj v tomto prípade však autor siahol sem-tam po humore. Atmosféra je však pre neho prvoradá a sú tam pasáže, pri ktorých Pojinkovi prebiehal mráz po brušku! Ale presne to mám rád, takže som bol spokojný.
Knižka nie je zďaleka dokonalá, ale v USA je dodnes obľúbená, pretože patrí medzi prvé strašidelné knihy určené rýdzo pre mladých, a tak je dosť prelomová. Hoci u nás je autor prakticky neznámy, skúste mu dať šancu a možno si aj Vy obľúbite desaťročného, tučnučkého a nemotorného chlapca Lewisa, ktorému nejde šport, túži po kamarátovi a býva u strýka, ktorý je čarodejník. Naozajstný čarodejník, nie iba iluzionista, teda žiaden púťový kúzelník. Lewis, spolu s dobrými čarodejmi budú musieť čeliť zlému bosoráckemu páru, ktorý sa vráti zo záhrobia a hlavne bude musieť zastaviť prízračné hodiny, ktoré odbíjajú koniec sveta!

Nenechajte sa pomýliť bombastickou vetou na obálke: Napínavejšie než Harry Potter. Je to iba hlúpa reklama. Príhody Lewisa Barnavelta boli napísané dávno pred Harrym Potterom, no vôbec sa mu nevyrovnajú (aj tak je to ale zaujímavá knižka, ktorá stojí za prečítanie), ale hlavne nemajú okrem čarovania absolútne nič spoločné. Záhadné hodiny sú zvláštnym, krátkym, priamočiarym a trochu čudným strašidelným príbehom, ktorý si Vás môže získať svojou atmosférou. Nič viac, nič menej.
Pojinkovi je trochu ľúto, že iné knihy od autora neboli nikdy preložené... lebo má to čosi do seba.


info:
ilustrácie: Lucie Pítrová (čiernobiele kresby)
vydal: Cesty, 2002
počet strán: 136
klasický formát, mäkká väzba
veková hranica: 10+
pre chlapcov i dievčatá


Ale teraz už sfúknuť sviečku, lampáš, fakľu a šup do postele! :) 

2 komentáre:

  1. Paráda, už sa teším keď bude Adamko trošku väčší a budeme si s baterkou pod perinou čítať strašidelné knižky, vďaka za tipy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. áno :) Pojinko to tiež miluje, tie príjemné zimomriavky, aj útulnosť izbietky, keď je v teple domova a v bezpečí :D

    OdpovedaťOdstrániť