nedeľa 7. januára 2018

Ďuro, pozdrav Ďura

Pojinko upozorňuje na knižku:





Ďuro, pozdrav Ďura - Vincent Šikula


Jeden z našich najslávnejších autorov pre deti a mládež po sebe zanechal veľa diel, aby i po jeho smrti tešili vďačných čitateľov. Niektoré sa stali legendárnymi a navždy sa zlatým písmom zapísali nielen do dejín literatúry, ale predovšetkým do povedomia čitateľa. Napríklad také Prázdniny so strýcom Rafaelom, ktoré, a nie je to tak dávno, vyšli v novom peknom vydaní. Ale náš pán spisovateľ má toho v zásobe čarovného rozprávkového batôžka oveľa viac. 
Napríklad túto rozkošnú knižku o vtáčikoch!

Detských kníh o zvieratkách je neúrekom. Prevažujú psíkovia a mačičky. Potom koníky, mackovia... všetko osrstené a štvornohé :) sem-tam sa nájde aj niečo o červíkoch, napríklad :D. Či o húseničkách... ale toho je skromne. Nikdy však akosi Pojinkovi nešlo do hlavy, prečo nie je viac takých dobrých kníh pre deti, kde vystupujú zvieratká dvojnohé a operené. A okrídlené. Síce Pojinko už zopár takých knižiek vysnoril, za všetky napríklad TÚTO.
Ale nikdy ich nie je dosť!
Veď roztomilé nezbedné vtáčiky sú vďačnými postavami! A Pojinko ich zbožňuje! Keďže je veľkým červíkom, nebojí sa, že by ho zďobli a zavše si s nimi i pošvitorí a poklebetí, aby sa dozvedel najnovšie zaujímavosti z ďalekých krajín. Ale veľmi dobre si rozumie i s takými vrabcami, ktoré u nás na zimu ostávajú. Tí možno nevedia až toľko o svete a o jeho vzdialených končinách, no občas sa i medzi nimi nájde skúsený cestovateľ, svetobežník a skvelý rozprávač. Napríklad taký vrabec Šebo. Hoci ho upodozrievam, že i keď sa medzi svojimi súkmeňovcami teší povesti mimoriadne múdreho vtáčika, nevie toho až tak veľa, skôr je všetečný a má veľkú fantáziu. Teda má dar reči a to, čo nevie si jednoducho vymyslí. Ani za čo by si to však nepriznal, veď nemôže predsa pred svojím druhom stratiť zobák, ech, teda tvár. Ale nie iba o ňom a o šibalských vrabcoch je táto knižka. Spoznáme sa i s hladnými sýkorkami, vznešenými lastovičkami, predstavia nás dokonca kamarátskym husiam s dobrým srdcom. A občas sa do rozprávania prikradne i nejaký ten človek :)
Knižka má jednu nevýhodu, ktorá sa ale nakoniec ukázala byť jej prednosťou. Je totiž trochu uvravená. A Pojinko nemá rád ukecané knihy. No Pojinko má rád výnimky z pravidla. A toto je presne taký prípad. Tu sa to hodí a pekne tak v príbehu vyznie tá slovná komika. Či snáď nie sú vrabce utárané?!

A to všetko zdobia vtipné a moderné ilustrácie, ktoré si Vás získajú.
Čviri-čviri, dve sýkorky sa ku zlietli, tak sa im knižka zapáčila! Reku; vyfotil som ich pri nej! Aha:


ukážka:










info:
ilustrácie: Juraj Martiška (výborné a vtipné striedavo čiernobiele aj farebné ilustrácie)
vydal: Regent, 2016
počet strán: 96
klasický formát, pevná väzba
vekové odporúčanie: 5+
pre dievčatá aj chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára