nedeľa 21. januára 2018

Môj brat nemá brata

Pojinko odporúča




Môj brat nemá brata - Elena Eleková


Sympatická knižka s týmto čudným názvom je výborným dôkazom, že aj na Slovensku máme v súčasnosti dobrú príbehovú prózu zo života detí. Nečakajte ale klasický príbeh, je to skôr také veselé a pútavé rozprávanie. Vlastne sled jednotlivých rozprávaní uzavretých v kapitolách a navzájom voľne prepojených. Sujet je jednoduchý. Čooo? Sujet? No predsa príbeh/dej - ja viem, Pojinko to niekedy preháňa s cudzími slovíčkami a chce zafrajeriť, nuž, len aby sa mu raz nestalo, že ich nesprávne použije! - je jednoduchý. Je to v základe obyčajno-neobyčajné "klebetenie",ale aj postrehy, dojmy a historky zo života istej príjemne "trafenej" rodiny videné očami a tlmočené ústami jednej z dcér. Miestami budete mať naozaj pocit, že knihu písalo dieťa. A to myslím v dobrom a za to veru knižku chválim. Autorke sa podarilo výborne sa vcítiť do dieťaťa, knižka teda pôsobí verne, niekdy nie tak nasilu, tak ako keď sa dospelák snaží vpolohovať do dieťaťa, ale zúfalo mu to nejde. Kdeže! Autorka má na to nos! 
A základný námet je ten, že brat hlavnej hrdinky sa stále sťažuje a ponosuje na to, že miesta všetkých jeho súrodencov sú už obsadené dievčatami. Tááák, a my už vieme, že ten zvláštny názov má svoje opodstatnenie. Veru, jednému chlapcovi samému medzi babami môže byť občas ťažko.
Ale čo to? Rodina sa skamaráti s jedných chlapcom, ktorý vyrastá iba so svojou babkou.
Nepoviem Vám ako sa to stane, ale zdá sa, že rodina sa neoficiálne rozšíri o ďalšieho člena! Tak jest, nie vždy záleží na pokrvnom zväzku, ale na tom, ako dobre si ľudia navzájom porozumejú a či sa majú radi.

Útla knižka rieši aj vážne témy, ale je písaná ľahko, priam odľahčeno-nadľahčene a neraz Vám vyčarí úsmev na tvári. To Vám Pojinko garantuje.


info:
ilustrácie: Martina Matlovičová (kostrbaté, úmyselne hranaté a roztodivné ilustrácie, ktoré sa akýmsi zvláštnym riadením osudu ku knižke skvelo hodia)
vydal: Q111, 2017
počet strán: 64
trošku menší formát, pevná väzba
idelálny čitateľský vek: 1. stupeň ZŠ
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára