nedeľa 20. mája 2018

Nevšedná Kate DiCamillo

Pojinkova téma:

Kate Dicamillo a jej nevšedné príbehy


Americká autorka Kate DiCamillová je jednou z najúspešnejších súčasných spisovateľov pre deti a mládež. A jednou z najvýraznejších. Jej štýl je skrátka nezameniteľný. Prednedávnom od nej v pomerne tesnom závese vyšli v slovenčine dva tituly, tak sa na ne postupne mrkneme. 
Na niektoré už urobil Pojinko bližší kuk v minulosti, konkrétne na peknú, veľmi nápaditú a originálnu knižku Flora a Odyseus a potom na knižku, ktorá patrí medzi Pojinkove najobľúbenejšie vôbec, a považujem ju za vrchol tvorby tejto skvelej autorky. Volá sa Eduard a jeho zázračná cesta. A ak ste ju ešte nečítali, tak by ste to mali urýchlene napraviť. Patrí totiž medzi tie diela, ktoré doslova vplývajú na život. A ako inak, v pozitívnom zmysle, to je hádam jasné! :)
No ale čo ostatné knižky od tejto dvojnásobnej nositeľky prestížnej literárnej ceny zvanej Newberyho medaila? Teraz si na ne pekne posvietime:

Príbeh o Zúfalčekovi




Je to už dávnejšia knižka, ktorá je vypredaná, tak budete musieť pátrať v kníhkupectvách. No, pátranie to zas nebude, sama Vám skočí do ruky :) je totiž veľmi obľúbená a stále veľmi požičiavaná. Možno si ešte spomeniete na film, zase tak dávno to nebolo, len pár rokov dozadu, a dobrá knižka... tá je predsa večná! Tento príbeh určite večný je. Už len preto, že vychádza z tradičných rozprávok, no používa aj moderné témy a postupy. Je to ten typ knihy, ktorý chce detského čitateľa nie iba zabaviť, ale aj, a hlavne, obohatiť. Oboje sa mu darí vrchovatou mierou. Nejeden čitateľ sa stotožní s malou myškou, ktorá je iná než jej ostatní súkmeňovci, je odstrkovaná a vôbec, má to ťažké. Autorka pracuje s potrebnými a vhodne rozpracovanými tematickými okruhmi, ako sú outsiderstvo či odlišnosť od kolektívu. Tiež ale s tým, že kto si vytrvalo ide za svojimi snami, je dobrý, čestný a neúnavný, často naozaj dosiahne svoj cieľ. A to aj v realite, nielen v rozprávke. Ušľachtilé ľudské vlastnosti, ako je súcit, odpúšťanie a statočnosť tvarujú tento príbeh o malom hrdinovi s veľkým srdcom do mimoriadne hodnotného príbehu, ktorý poteší hádam všetky vekové kategórie.


info:
vydal: Ikar, 2009
počet strán: 209
klasický formát, pevná väzba s prebalom
vek: 8+
pre chlapcov aj dievčatá


Kúzelníkov slon




Naozaj zvláštna kniha, ktorá je trochu bizarná a poriadne absurdná a... veľmi kúzelná. A aj dosť slonia :D Je to sčasti literatúra nonsensu, sčasti magický realizmus, sčasti rozprávka pre väčších, hlavne ale ľudsky teplý príbeh o hľadaní. A nachádzaní? Iste, aj to, ale nebudem nič prezrádzať, skúste sa do nej začítať a detaily zistíte sami. Či nájde chlapec, hlavný hrdina knižky svoju stratenú sestričku, a čo sa stane s pričarovaným slonom, a či sa bude dať aj odčarovať...
Napriek tomu, a možno je chyba v Pojinkovi, mi neprišla knižka pútavo spracovaná, ale naopak, brzdila ma istou ťažkopádnosťou, bohužiaľ musím konštatovať, že nielen nosná myšlienka a budovanie atmosféry stačia na to, aby Vás kniha zaujala, keď autorka zanedbá na ten najklasickejší a nevyhnutný prvok - staré dobré rozprávačstvo... Ale neodrádzam Vás od knižky, to nie, naopak, pozývam Vás, aby ste sa do nej začítali a spravili si názor sami. Pretože jednoznačne má táto knižka niečo do seba. A možno nie iba tak "niečo" ;)
Osobitne vyzdvihujem sugestívne čiernobiele kresby.


info:
vydal: Slovart, 2017
ilustrácie: Yoko Tanaka (pôsobivé kresby)
počet strán:160
klasický formát, pevná väzba
vek: 9/10+
pre chlapcov aj dievčatá


Raymie Nightingalová




Vkusná a štýlová obálka ma zaujala na prvý pohľad. A také je aj vnútro knihy. Nekričí, ničím nasilu nepúta pozornosť, pekne a pokojne plynie, ale je ojedinelené, je jedinečné, a prúd vie nabrať silu a strhnúť vás! Toto nie je v nijakom prípade ten typický dievčenský román. Hoci áno, je to román pre dievčatá. Tým nechcem povedať, že by knihu neocenil aj niekto mimo cieľovej čitateľskej skupiny. Je to opäť jemný, pôvabný, skrátka taký ľudský príbeh. Ľudský o to viac, že hlavnými postavami sú v tomto prípade už iba výlučne ľudia :) Naša hrdinka Raymie, desaťročné dievča, ktoré sa túži stať mažoretkou, ale ešte viac túži po tom, aby sa jej otec vrátil k rodine, a potom jej ďalšie dve kamarátky. Každá s unikátnou povahou. Každá z nich je - ako sa hovorieva - svoja. Tri mušketierky si ale k sebe najprv musia nájsť cestu... A ak si myslíte, že naša trojica je trochu čudácka, pritom je vlastne úplne normálna, veď k začínajúcemu tínedžerovi už akosi patrí tá výstrednosť, takto si mladý človek len potvrdzuje vlastnú identitu v spoločnosti, tak to je nič, celkom nič oproti skutočne podivným podivínom, ktorými sa táto knižka len hemží. Ale odhoďte predsudky, autorka nám ukazuje, že zvláštnosť, či už skutočná alebo len zdanlivá nemusí byť prekážkou.
Je to veľmi pekný príbeh o priateľstve a prekonávaní už takých prvých "dospeláckych" problémov v živote dieťaťa.


info:
vydal: Albatros, 2017
počet strán: 200
klasický formát, pevná väzba
vek: 10/11+
pre dievčatá


Tak ako? Zaujal Vás Pojinko? To ste ešte ale ani poriadne nenazreli do týchto knižiek, to tie Vás potom skutočne zaujmú! A ak sa tak už stalo, dám Vám podobné tipy na čítanie:

Sú tu napríklad tieto dva veľmi pekné tituly od Johna Boynea - Noe na úteku + Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta, ďalej magické príbehy Davida Almonda Skellig + Nebeské oči + O chlapcovi, ktorý plával s piraňami. Nedávno vydaný Príbeh Angelina Browna o prdiacom anjelíkovi :D mi prišiel... už zbytočne uletený, ale ak máte radi spisovateľov štýl, nemal by Vás ani tento titul sklamať. No a ešte tu je láskavá a láskyplná, čarovná kniha Chlapec a červený dom od Angeliky Zöllnerovej. Och, a skoro by som hriešne opomenul jednu za najšarmantnejších a najcitlivejších kníh, aké som kedy mal tú česť čítať: Rojko z pera Iana McEwana a nemenej pôvabný Chlapec, vtáčik a truhlár Matildy Woodsovej.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára