streda 30. mája 2018

Vrabčekovo víťazstvo

Pojinko upozorňuje na knižku:






Vrabčekovo víťazstvo alebo ako sa vrabček prestal báť 

napísala: Mary Doneyová

nakreslila: Gaby Hansenová


Tak, s obrázkovými knihami sa už aj u nás roztrhlo vrece a ponuka sa neustále rozširuje, naozaj si je z čoho vybrať. Pojinko má tieto knižky veľmi rád. Sú ideálne pre (ešte) nečitateľov alebo prvočitateľov a garantujem Vám, že očaria aj rodiča. Väčšina z nich je krásna, dojímavá a hodnotná. Niktoré sú ale len zaujímavé z umeleckého hľadiska, no ocení ich najmä výtvarník a iba sem-tam aj dieťa s neštandardným vkusom :) Potom sú ešte také, ktoré sú kvalitatívne nevyrovnané, a textová stránka veci zaostáva za krásnymi ilustráciami, a ešte poniektoré to majú opačne, teda výborný text, no výtvarné spracovanie je prinajmenšom rozpačité. 
Toto nie je taký prípad.
Táto knižka, ktorá je trošku staršia a možno ste ju v záplave súčasných titulov prehliadli, má čo ponúknuť ako na literárnej, tak i na výtvarnej úrovni. Teda je skutočne na úrovni :)
Je kresťansky orientovaná a vychádza z myšlienky, že sa nemáme orientovať iba, a ani predovšetkým, na večné zaisťovanie a uspokojovanie tých základných potrieb a nemáme sa pre ne znepokojovať a večne sa trápiť nad tým - čo do úst a čo na seba - že pri troche snahy a s Božou pomocou sa všetko vyrieši. Chápem, že takáto téza nemusí sadnúť každému, lebo niekto v tom uvidí akýsi príklon k pasivite, a k tomu, že sa môžeme na všetko vykašľať, veď sa o všetko aj tak postará Boh. Takto by to ale bolo nesprávne vnímať. Spomenul som si na porekadlo: človeče, pomôž si, aj Pán Boh ti pomôže. A ešte na to, že viera dokáže zázraky a dodá človeku nádej, silu a odvahu.
Je pravdou, že sa často bojíme a vynakladáme prílišné úsilie a venujeme priveľa času, snáh a myšlienok veciam, ktoré sa vyriešia samé (alebo poviem, že s Božou pomocou, ak ste veriaci). Niektorí ľudia tak žijú v neustálom strachu a obavách. A je to zbytočné.

Táto knižka tak môže pomôcť deťom prekonať mnohé strachy a obavy, či už opodstatnené, alebo úplne iracionálne.


Knihe udeľujem tiež Pojinkovu medailu za rozmilosť a pufňatosť :) (Ilustrácie sú naozaj neodolateľné)


ukážka:








keďže Pojinkovi blbne foťák, niektoré fotky si "požičal" z portálu https://www.cbuch.de/


info:
vydal: Lúč, 2018
počet strán: 28
tvrdá väzba, trochu väčší formát
vek: 3+
vhodné... pre každého!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára