utorok 26. júna 2018

Počuješ rozprávať stromy?

Pojinko upozorňuje na knižku:






Počuješ rozprávať stromy? - Peter Wohlleben


Peťo W., ako lesník, ekológ, milovník prírody a jej neúnavný popularizátor medzi širočiznou verejnosťou si Pojinka získal už svojimi nevšednými knižkami pre dospelákov. V niečom mi pripomína svetoznámeho kamaráta zvierat K. Lorenza alebo nášho skvelého Miroslava Sanigu (spomínate si, že som kedysi písal o jednej jeho knihe? TU), ale je natoľko svojský, a teda jeho knihy nesúce pečať svojho stvoriteľa sú tiež natoľko svojské, že si zasluhujú špeciálnu pozornosť. Ja osobne si ich mimoriadne cením aj pre to, že sa pri nich vždy veľa nového dozviem. Sú písané dostatočne pútavým štýlom, aby zaujali aj niekoho, kto sa necíti byť vlčím dieťaťom, rusalkou či trebárs zálesákom, ale len rád načúva tichu prírody - aby zistil, že všetko živé v nej sa mu prihovára! Príroda veru nie je mlčiaca! Večne spieva. Len jej treba načúvať, a to pozorne, aby sme tým tajuplným slovám porozumeli. Tým naším sprievodcom, prekladateľom a tlmočníkom bude práve náš autor Peťo Wohlleben!
No a akonáhle vyšla od neho kniha určená deťom, bol som nastúpený a v pozore! No dobre, asi by som sa o nej dozvedel podstatne neskôr, keby to bolo iba na mne... ale vďačný Pojinko dostal od svojej dobrej priateľky skvelý darček - túto knihu. Bol nadšený. Je nadšený. A ešte dlho nadšený bude! Prečítal ju ako by to bola beletria. Na jedno (dlhé) posedenie. No len si to predstavte: zdalo sa mi, že čítam napínavú dobrodružnú detektívku, tak ma to pohltilo!
Po jej prečítaní určite aj Vy budete rozpoznávať rečou stromov! Ale kniha nie je iba o stromoch, týchto vznešených a pokojných bytostiach, pozrite sa na podnázov "Malá objaviteľská cesta lesom" a už máte aspoň hrubú predstavu, o tom, že sa oboznámime so všetkým, čo v lese žije. Čo sa tam ukrýva, naháňa, dýcha, spieva, loví a stavia si obydlia a... kvitne! Len si dovolím autora trochu poopraviť, pretože nás - Vás nečaká malá, ale vskutku veľká a fascinujúca cesta lesom.
Ak do prírody nechodíte, na prechádzky či výlety, tak začnete.
A ak už aj takéto návštevy podnikáte, zmení sa Váš prístup. Uši aj oči aj nosy, budete mať odteraz otvorené dokorán!

V knihe nájdete krásne fotografie, milé až roztomilé kresby, minikvízy a aj rôzne návody. Neodolajte vábeniu prírody a ani tejto knižky!


ukážka:














info:
ilustrácie: Stefanie Reich, Dagmar Herrmann
vydavateľ: Tatran, 2017
počet strán: 128
väčší formát, pevná väzba
vek: 8+
pre chlapcov a dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára