utorok 27. novembra 2018

Tajomstvo pečate mesta

Pojinko predstavuje:





Tajomstvo pečate mesta - Jana Necpalová


Nedávno sa Pojinko zúčastnil milej besedy s milou autorkou milej knižky. Každý príde rýchlo na to, o akú knižku sa jedná a o akú spisovateľku ide. A ak nie, urobte malú kuk hore a bude Vám všetko jasné. Na dôvažok s touto nesmierne zlatou pani učiteľkou a spisovateľkou spravil aj rozhovor, ktorý nájdete TU.
Nebola to ale obyčajná beseda, bolo to niečo viac, niečo významnejšie než je i prezentácia knižky. Bol to krst knihy spojený s autogramiádou! Knižka Tajomstvo pečate mesta vyšla už dávnejšie, no prvé vydanie je už dávno beznádejne rozpredané, a keďže nám už vyrástla nová čitateľská generácia, bolo načase poponáhľať sa s prevydaním. Knižočka ostala rovnaká, pribudli len nejaké malilinkaté zmeny na úrovni textu, ktoré by si možno nevšimol ani oddaný fanúšik. Je teda stále rovnako rozkošná a hodnotná, v tomto sa absolútne nič nezmenilo. Janka Necpalová je pre žilinské deti niekým špeciálnym, nielenže je veľmi obľúbenou spisovateľkou, ale mnohí ju poznajú a majú radi aj ako svoju pedagogičku. Hoci viacerými svojimi knižkami presiahla región svojho pôsobiska, táto knižka je pevne ukotvená v Žiline, je s ňou veľmi pevne spätá a to puto je veruže čarovné. 
Pojinkov kamarát a sekretár (Pojinko je červík a nijaký červík nemá ruky, takže potrebuje osobného asistenta), ktorý predtým ako sa zamestnal v knižnici pracoval v kníhkupectve a na oboch svojich pracoviskách rád odporúčal deťom túto knižku. Mnohokrát sa totiž stretol s tým, že malí čitatelia potrebovali do školy nejakú knihu o Žiline, a ako splniť zadanú úlohu, keď je trh zaplavený samými, hoci peknými, tak pre detského čitateľa nudnými, fotografickými publikáciami o histórii mesta...? Nuž, takto! Ak chcú nejaký pútavý príbeh, ktorý sa odohráva priamo v meste, príbeh v ktorom sa čitateľ oboznámi so zaujímavými pamätihodnosťami a mnohé sa dozvie, je tu táto knižka! Verím ale, že nielen oni budú s knihou spokojní.

Aký je dej knižky? Požičiam si pár oficiálnych slov od vydavateľa:

Kniha Tajomstvo pečate mesta je knihou pre žiakov mladšieho školského veku. Dej sa odohráva v súčasnosti v jednom žilinskom obchodnom centre. Malý chlapec Martin si nedáva pozor na svoje želania, tak ostáva cez noc zavretý v tomto obchode. Čaká na neho veľa príjemných i menej príjemných situácií, ktoré sú ale postavené tak, aby nenásilne a jemne formovali jeho charakter, vôľu i zodpovednosť za vlastné činy.
        V druhej časti je už Martin štvrták a tento krát odchádza do obchodného centra  na noc dobrovoľne, pretože cíti zodpovednosť za svojich priateľov, ktorí potrebujú jeho pomoc. Teraz je to už ťažšie. Nie je to len noc v obchode. Dostáva úlohy, ktoré nie sú jednoduché. Martin musí ísť do Dadanovej tlačiarne, na Mariánske námestie, poznáva históriu Budatínskeho zámku, Lesopark, hvezdáreň, sútok Váhu a Kysuce, Dom umenia Fatra, Žilinskú univerzitu a iné dôležité miesta krajského mesta Žiliny. Touto formou sa mladý čitateľ učí o meste a jeho okolí. Martin sa zároveň dostáva do situácií, v ktorých autorka podáva nenásilnou formou možnosti správania sa, rozhodovania a empatie k iným deťom, ľuďom, dokonca aj mimozemšťanom. Venuje sa ochrane prírody a čistote mesta spôsobom, kedy dieťa ani nezbadá, že príbeh je metodikou a návodom k zlepšovaniu čistoty mesta a ochrany prírody v jeho okolí.
        Záver knihy je pozitívny, upokojujúci, dávajúci nádej, že z každej životnej situácie existuje cesta, ktorá je pre nás školou do lepších dní.

a teraz Pojinkov neoficiálny verdikt: 
Knižka ma zaujala svojím vynikajúco vyváženým pomerom medzi poučením a zábavou a autorkin humor mi je veľmi sympatický a blízky. Pre žilinské deti bude mať kniha pridanú hodnotu a je to niečo výnimočné, čo isto natrvalo ostane zrastené s ich detstvom, ako i rodným mestom. Myslím ale, že príbeh je univerzálne platný a mohol by byť situovaný hocikde a kniha má potenciál nájsť si čitateľa odhocikiaľ... či už býva v Bratislave alebo na Lomnickom štíte... 

ukážka:









vydal: Združenie human 2 human (http://www.human2human.sk/)  s podporou grantových systémov mesta Žilina a Žilinského samosprávneho kraja

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára