sobota 8. augusta 2015

Ostrov kapitána Hašašara

Pojinko odporúča


ako byť dobrým človekom...


Ostrov kapitána Hašašara - Jaroslava Blažková


Z Narnie vitajte naspäť na Slovensku! No nebojte, o svet fantázie nebudete ukrátení. Príbeh tretiaka Dávida je ale síce v mnohom až nepríjemne reálny, a on aj preto z neho prostredníctvom svojej bujnej fantázie často uteká. Má problémy, v škole ho šikanuje spolužiak a doma pre neho prísni rodičia doma tiež veľa pochopenia nemajú. Otec je väčšinu času v práci a ani s mamou nemá vytvorený pekný citový vzťah. Tá je čisto prakticky založená a najradšej by z neho mala pomocnú silu v domácnosti. Zo synovho denného snívania nie je vôbec nadšená. 
Dávidov všedný život spestrí skutočné dobrodružstvo, keď objaví nepoužívaný sad za mestom. Pokrstí ho na Ostrov kapitána Hašašara, to podľa svojho imaginárneho kamaráta, ktorého si vysníval a s partiou kamarátov tu zažijú udalosti, ktoré preveria silu ich priateľstva a pevnosť ich charakterov.

Stretol som sa aj s názorom, že kniha je vo svojej podstate psychologický román pre deti. Dá sa to tak povedať a nebude to ďaleko od pravdy, ale keď je to takto napísané, vyzerá to hrozne škrobene a nezáživne. Pritom kniha je napísaná naozaj zručne a číta sa veľmi dobre. Do Dávida sa určite vžijete a s jeho radosťami a starosťami zas zžijete. Blažková má veru nespochybniteľný dar vhľadu do detskej mysle a detského prežívania a dokáže ho podať jednak uveriteľne, a potom tiež natoľko zaujímavo a citlivo, že sa s hlavným hrdinom dokáže ľahko stotožniť aj dávno odrastený červíček Pojinko. Tak čo potom ešte detský čitatelia?!
Detský svet so svojimi špecifikami vie Blažková opísať veľmi autenticky. 
Niektoré ozveny minulosti, ktoré sú v knihe, ako napríklad pionieri, ju robia práve pre súčasného človeka atraktívnou a trochu exotickou, a povaha ľudí sa nemení, takže žiaden strach - kniha nezostarla, len dozrela ako to pivo, ech, víno. Skrátka, má čo povedať aj dnešným mladým čitateľom.
Mne osobne sa veľmi páčilo aj to, ako sa zachoval Dávid s kamarátmi. Je môj povzdych, že teraz by sa deti správali inak, opodstatnený? Dúfam, že nie, dúfam, že sa mýlim.

info:
pôvodné čierno - biele ilustrácie: Miroslav Jágr
obálka a grafická úprava: Kveta Dašková (okraje strán zdobia prekrásne kvetinové a rastlinné motívy, len trochu zasahujú do textu a ten sa miestami horšie číta)
vydal: Q 111, v roku 2008
počet strán: 103
malý formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
pre chlapcov


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára