štvrtok 10. septembra 2015

Čarodejník z krajiny Oz

Pojinko odporúča


Čarodejník z krajiny Oz - L. Frank Baum


Kto by povedal, že táto klasika detskej literatúry vyšla už v roku 1900? Ach, ako ten čas letí :) Ľudia starnú, červíčky starnú, dokonca aj niektoré knižky starnú, ale sú aj také, na ktorých sa vek nepodpíše. Tie sú nadčasové. No a čo tým všetkým chcem vlastne povedať? Už som zabudol... Aha! Že Čarodejník z krajiny Oz je nadčasovou knižkou.
Ale... je tu jedno  veľké ALE. Až také veľké je :) Aj keď dielo patrí medzi najslávnejšie knihy sveta, u nás nie je veľmi čítané. V iných krajinách je knižka taaaaak populárna (toľko amerických detí na nej vyrástlo, že sa to nedá ani spočítať), ale nás akosi obišla. A zameškané treba dobehnúť, ten príbeh za to rozhodne stojí. Hádam sa aj pre slovenské deti postupne stane súčasťou čitateľskej tradície. Určite im totižto má čo ponúknuť.

A priznajte sa, pravda neviete o čom je dej?
Nebudem nič významné prezrádzať, ale tu je aspoň stručný náčrt: dievčatko Dorotka je počas silnej búrky prenesená do rozprávkového sveta. A svet to je vskutku čudesný. Teda, nie že by nemal čosi do seba! ale domov je len predsa domov, a tak sa vyberie hľadať mocného čarodejníka, ktorý jediný ju dokáže vrátiť späť. Počas putovania stretáva zvláštnych spoločníkov, s ktorými sa spriatelí - leva, plechového muža a strašiaka. Každý z nich hľadá niečo, čo mu chýba. Spoločne sa vydávajú do Smaragdového mesta, do sídla čarodeja. A ako to už býva, zažijú mnohé dobrodružstvá a počas cesty si uvedomia, že aby našli to, čo hľadajú, budú to najprv musieť nájsť v sebe.

info:
ilustrácie: Kamila Štanclová (veľmi zaujímavé, umelecké ilustrácie)
vydal: Slovart, 2013
počet strán: 160
veľký formát, tvrdá väzba
veková hranica: 9+ (jasnačka, že keď knihu čítajú rodičia, chytí (a nepustí) aj štvorročných)
(skôr) pre dievčatá, ale, ALE vlastne pre každého :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára