utorok 15. decembra 2015

Vianočná koleda

Pojinko odporúča





Vianočná koleda - Charles Dickens


Najväčšie sviatky sú pred dverami. Nie sú to len nejaké sviatky, sú to sviatky s veľkým "S", teda Sviatky alebo rovno SVIATKY :) Pojinko veľmi ľúbi čaro Vianoc, a tak sa Vám rozhodol dnes predostrieť niečo tématické.

Je to preslávená Vianočná koleda z pera veľkého Charlesa Dickensa. Ohromne slávne dielo, ktoré je späté rovnakou mierou s klasickou literatúrou 19. storočia, ako aj s časom Vianoc. Dielo, ktoré je rovnako populárne medzi dospelými, ako aj medzi mládežou, pre ktorú to bude obzvlášť príťažlivé čítanie. Ak sa chcete ponoriť do histórie a presunúť v čase - navštíviť starú Britániu plnú hmly, dažďa a riedkeho snehu, matného svetla z plynových lámp a kočov hrkotajúcich po uliciach Londýna, je to pre Vás presne to pravé. Už po prečítaní pár riadkov zistíte, že je to vskutku nadčasové dielko, ktoré sa číta priam samo, vôbec nevadí, že od napísania ubehlo vyše stopäťdesiat rokov. Je napísané s ľahkosťou a pútavo, krásnym štýlom, ktorý sa už dnes nenosí. Veru, Dickens bol frajer a do vrecka schová väčšinu moderných autorov. Jednoducho: skvelý rozprávač!

A o čom je vlastne knižka? Nuž, Angličania mali jeden milý zvyk - na Štredrý večer si rozprávali strašidelné historky! Nám sa to môže zdať čudné, ale Pojinkovi sa táto zaujímavôstka páči. Veď nakoniec, Vianočná koleda je právom asi najznámejším duchárskym príbehom na svete.
Ebenezer Scrooge má ešte horšiu povahu, než je jeho meno :) Večne uhundraný lakomec, ktorý myslí iba na zisk. Prototyp starého nepríjemného otravu, ktorý ľuďom okolo seba poriadne strpčuje život. A to, že sa blížia Vianoce vníma len ako nutné zlo. Vtedy ho však navštívi duch. A nie jeden, ale postupne hneď traja. A na dôvažok: nie sú to hocijakí duchovia, ale sú to duchovia Vianoc, ktorí prišli, aby mu prehovorili do svedomia...
Ebenezer má pred sebou možno poslednú šancu na nápravu.

Pojinko Vám radí - spravte si v tento slávnostný čas chvíľu radosti a pokoja. Kašlite na zhon a stres, hoci ste ním obklopení a neriaďte sa okolím, pripravte si túto chvíľku pre seba a niekoho, koho máte radi. Napríklad aj pre knižku :D 
Lebo tá nesmie na Vianoce chýbať. A možno bude Vašou spoločníčkou práve Vianočná koleda.


info:
ilustrácie: Zsolt Lukács
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 116
tvrdá väzba, trošičičku väčšejší formát
veková hranica: 12+
pre chlapcov aj pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára