nedeľa 3. januára 2016

Peter Pan

Pojinko odporúča




Peter Pan - James Matthew Barrie



Pojinko dostal pod stromček nádherný darček - okrem iných knižiek, našiel si tam aj Petra Pana. Dlho po ňom túžil a tesne pred Vianocami ho konečne vydali nanovo. 
Od radosti som sa až roztancoval, ale asi si viete domyslieť, že červíčkovia majú ako tanečníci trochu nevýhodu, tak som sa teda len krútil, mrvil a tmolil. Už to tak býva, že pred koncom roka vytiahnu vydavateľstvá svoje najväčšie tromfy - no a Slovart sa blysol týmto skvostom detskej literatúry.
Takmer každý pozná príbeh Petra Pana z rôznych spracovaní. Či už ako divadelnú hru (tá bola dokonca prvá - Barrie ju o pár rokov po jej uvedení, ako jej autor, upravil do knižnej podoby), muzikál, balet, hraný či animovaný film... Pojinko Vám odporúča pozrieť si najmä Hľadanie Krajiny - Nekrajiny: prekrásny film o tom odkiaľ sa vzal nápad vytvoriť postavu Petra Pana, chlapca, ktorý nechcel vyrásť...

Skrátka, tento príbeh dobyl celý svet. A sfilmovaný bol nespočetne veľa ráz. Najznámejšia je ale asi jeho animovaná disneyovská verzia. Tu Petra Pana stihol podobný osud ako Macka Pú A. A. Milneho. Hoci sú tieto kreslené filmy pôvabné a naozaj vynikajúce, len predsa im chýba atmosféra a hĺbka knižnej predlohy. A tak sa stalo, že hoci tieto príbehy pozná snáď každý človek na Zemi, nie je až tak veľa tých, ktorí by v dnešných časoch čítali originál, čo je veľká škoda. Poďte to spolu s Pojinko napraviť!
Za odmenu sa Vám dostane nezabudnuteľného zážitku.

Vydajte sa s troma súrodencami, dievčaťom Wendy a chlapcami Michaelom a Johnom a samozrejme aj Petrom Panom, do Krajiny - Nekrajiny. Stretnite sa tam s morskými vílami, indiánmi, Stratenými chlapcami a skrížte plány zlému vodcovi pirátov; kapitánovi Hákovi.
No a kde vlastne leží tá tajuplná Krajina - Nekrajina, kde na Vás čaká toľko fantastických dobrodružstiev? Je to "druhá zákruta doprava a potom až do rána rovno."

Peter Pan je oslavou detskej fantázie a magického vnímania sveta.

info:
ilustrácie: Peter Uchnár (veľmi zaujímavé a umelecké ilustrácie)
vydal: Slovart, 2015
počet strán: 176
veľký formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre chlapcov aj pre dievčatá 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára