štvrtok 18. februára 2016

Oko sokola

Pojinkove horúce novinky





Bohovia a bojovníci: Oko sokola - Michelle Paverová


Pojinko Vám celý natešený oznamuje, že práve vychádza tretí diel senzačnej historickej fantasy ságy Bohovia a bojovníci z pera výnimočnej autorky Michelle Paverovej. Určite si pamätáte na predchádzajúce časti a na dych vyrážajúce dobrodružstvá chlapca Hylasa a jeho kamarátky, dievčaťa Pirri. A samozrejme aj na ich zvieracích spojencov: delfína a levičku.
A možno sa rozpomeniete aj na spisovateľkinu prvú sériu kníh pre mládež Kroniky temného dávnoveku, ktorá sa pre zmenu odohráva v praveku. A ak nie, a budete mať čas a chuť, pozrite sa do histórie tohto blogu a nájdete tu nielen Pojinkove recenzie, ale dokonca aj rozhovor s pani autorkou. Ktorá to, čo píše aj žije :) Je nielen spisovateľkou ale aj novodobým Indiana Jonesom a Tarzanom dokopy :)

Ale späť k Bohom a bojovníkom. Späť k dobe bronzovej starého Grécka. Vráťme sa do doby, kedy boli duchovia, démoni, bohovia a nadprirodzené úkazy skutočnými. Najnovší diel pokračuje v deji tam, kde sa skončil Horiaci tieň. A my sa s Hylasom vydávame pátrať po unesenej Pirre. Cesta nás zavedie až na mýtický ostrov Keftiu. Krásny a úrodný ostrov sa však zmenil na nepoznanie. Ako aj v predošlých dieloch, i tu sme svedkami obrovskej prírodnej katastrofy, pričom tie spolu súvisia. Najskôr sme čelili zemetraseniu, potom sme tak-tak unikli rozhnevanej sopke, a to len preto, aby sme sa dočkali príchodu tsunami - obrovskej a ničivej vlny. Hylasovi sa do cesty stavia nielen príroda, ale aj ľudskí nepriatelia. Jeho úhlavní protivníci: vraní bojovníci. A potom ešte... aj sa to Pojinko bojí napísať... nadprirodzené stvorenia. Predsa len je to fantasy. Ale šikovne zasadená do reálnej historickej epochy. Ako už je ale typické pre knihy Michelle Paverovej, nebudeme neustále zakopávať o prízraky a monštrá a nebudeme na každej stránke zasypávaní všemožnými kúzlami a čarovnými bytosťami. Všetko nadprirodzené je tu úplne prirodzené. Veď ľudia tej doby naozaj verili v bohov a boli pre nich rovnako normálni ako sú pre nás fyzikálne zákony. A napriek tomu sa fantazijné prvky v knihe vyskytujú len skromne a preto pôsobia tak tajuplne. No zato, keď sa už objavia... tak to stojí za to! :D
A opäť sa môžme tešiť na nového zvieracieho kamaráta a spoločníka. Ako už názov napovedá, tentokrát to bude sokol!
Samotný dej je nabitý udalosťami a kniha sa číta jedným dychom. Ale zďaleka nie všetko sa  vyrieši. Ak mám byť úprimný, tak skôr práveže zauzlí a skomplikuje. A tak sa môžme tešiť na ďalšiu časť. Čakajú nás ešte dve...
Pojinko sa už nevie dočkať!
A čo Vy? Že ste od Michelle Paverovej ešte nič nečítali? Pri bohovi všetkých červíčkov, čo tu ešte sedíte, utekajte rýchlo do kníhkupectva alebo do knižnice ;)


info:
vydal: Enigma, 2016
počet strán: 288
trošinku väčší formát, pevná väzba s prebalom (a farebnou oriezkou!)
veková hranica: 12+
pre chlapcov aj dievčatá (a hocikoho s povahou dobrodruha :))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára