streda 18. januára 2017

Anabelka sa smeje dvojhlasne

Pojinko odporúča




Anabelka sa smeje dvojhlasne - Marta Hlušíková


Na novú knižku od pani Marty som bol veľmi zvedavý. Možno si spomeniete, že v interview, ktoré s ňou Pojinko viedol, ho na ňu poriadne navnadila! Určite moju zvedavosť sýtil a napájal aj zvláštny názov. Pojinko bol veru zvedavý, čo sa z toho vykľuje!
A teraz môže jednoznačne prehlásiť; že dobrá knižka! Ďalšia milá a podareno-vydarená knižočka je na svete a čaká na záujemcov na pultoch kníhkupectiev. Ešte ako čerstvá, do chrumkava opečená novinka.
Hneď na začiatku musím ale spomenuť jednu jej slabinu, jednu chybičku krásy, aby som sa potom k tomu už nemusel vracať. Na pár miestach zaúradoval zlomyseľný tlačiarenský škriatok a kde-tu sa vyskytne nejaká sadzačská nedokonalôstka, ako napríklad "ukrojený" riadok, či spojené slovíčka. Škoda, inak by bola totiž knižka vo svojej kategórii priam výborná. Každopádne ju môžem odporúčať. Je ideálna pre škôlkarov, predškolákov a šitá na mieru dievčatkám s veľkou fantáziou. 
Už nápad je supišný. A príbeh je spracovaný naozaj zručne, je vidno, že sa tu zúročil talent a dlhoročné spisovateľské skúsenosti. Na malom priestore nám autorka povie veľa a robí to pritom nenútene a s ľahkosťou. Knižka len prekypuje nápadmi a detskou hravosťou. Sú tu dve nosné témy, jednou je vďačný a tak často aktuálny príchod mladšieho súrodenca, ako nový a vytúžený prírastok do rodiny, a potom magické videnie sveta očami dieťaťa. Spomeniete si ešte, milí Pojinkovci, na to, že keď ste boli menší, pripisovali ste neživým veciam živé, často ľudské vlastnosti? Hračky boli pre Vás skutočnými kamarátmi, nielen akýmisi nástrojmi na vytváranie zábavy. A nielen hračky, mohol to byť strom, kameň či ako v prípade našej hrdinky, dievčatka Anabelky, trebárs aj susedkine papuče :)
Ale nielen o Anabelke je toto rozprávanie. Aj o jej dvojičke - dvojníkovi.
Len nedávno (vlastne môj minulý príspevok to bol) som písal o knižke, ktorá pojednávala o vymyslených priateľoch. Spisovateľka Marta Hlušíková a dievčatko Anabelka sa podobného námetu zhostili svojským spôsobom. Naša hrdinka sa skamaráti s vlastným tieňom :)
A s takým tieňovým kamarátom sa dajú robiť rôzne veci, napríklad sa večer hrať tieňohru či smiať sa dvojhlasne. Ako to?
Prečítajte si knižku a uvidíte:) 

tu je malá ukážka (z autorkinej stránky): http://hlusikova.sk/knizna-tvorba/pre-deti/anabelka-sa-smeje-dvojhlasne/


info:
ilustrácie: Kristína Šimková (ilustrácie sú veselé a po výtvarnej stránke jednoznačne veľmi pekne zvládnuté)
vydal: Q111, 2017
počet strán: 54
štvorcový formát, pevná väzba
čitateľský vek: 5+
pre dievčatá

2 komentáre:

  1. Oooo, musíme ju mať! Mala som od nej veľké očakávania a veru naplnili sa 😊

    OdpovedaťOdstrániť