štvrtok 20. júla 2017

Milióny v kapse

Pojinko odporúča





Milióny v kapse - Michael Byrne


Tak toto áno! Pojinko ani nedýchal (ešteže knihu naozaj prečítal na jeden nádych, inak by sa zadusil), obhrýzal si konček chvosta a doslova ju zhltol na posedenie. Či poležanie? Ech, to je ťažko rozlíšiť, keď ste červík. Pojinkovi sa žiada povedať, že knižka je perfišná, supišná a výborniacka! Ale pomlčí (aj tak to už povedal) a bude čakať, že sa do nej pustíte sami a neodtrhnete sa, pokiaľ nebude kniha zavretá a uložená naspäť v polici. Len šuštanie strán sa bude ozývať a ešte bude počuť aj mušku poletovať a červíka v jablku ako si vyhryzáva cestičku. Je táto kniha dokonalá? Nie, ale je výborná a je z takého druhu, ktorý Vás bezpečne vtiahne do deja, hoci dej samotný je poriadne nebezpečný ;) A až na pár prehnaných, akoby filmových pasáží, nemám čo vytknúť.
Po dlhšej dobe som čítal knihu napísanú tak pútavo, že som ju nemohol odložiť. Začal som a skončil, až keď som skončil :) Otvoril som ju a čítal a čítal až kým som neprečítal. Kdesi o druhej ráno. Ešteže som dospelý a nemusím si svietiť s baterkou pod perinou!

Vitajte v Londýne 21. storočia. Nie, príbeh nespadá pod žáner sci-fi. Sme tu a teraz. V súčasnosti. A očami skoro trinásťročného chlapca preskúmame rôzne zákutia tohto veľkomesta. Tak snáď akýsi cestopis? A čo je vlastne na tom tak zaujímavé, poviete si. Ale kdeže, nejde o žiadny cestopis, je to čistokrvný dobrodružný román, ibaže skrz-naskrz moderný. A čím je tak zvláštny? 
Svojím príbehom, ale aj jehoho spracovaním. Je tak autentické, že Vám naozaj príde, akoby ste ho prežívali.
O čom teda je? O mladučkom bezdomovcovi, ktorý zistí, že jeho žreb je víťazný. Je pred ním vidina miliónu libier a šťastnej budúcnosti. Ale to všetko komplikujú gangstri, ktorí chcú lístok získať a ubiehajúci čas, pretože už o pár dní žrebu končí platnosť. Aby toho nebolo málo, chlapec má iba trinásť rokov a tak si nemôže prevziať výhru, nájsť niekoho dôveryhodného, kto sa za neho zaručí a podelia sa, je takmer nemožné...

Postrehmi hlavného hrdinu chlapca Bullyho, ktorý je sympaťák, čo si Vás získa a jeho vernej spoločníčky -sučky s chalanským menom Jack, rýchlo a nekompromisne ubiehajúcim dejom, rôznymi náhlymi zvratmi a... jedným veľkým dobrodružstvom: týmto všetkým Vám knižka nedá pokoj a nedá Vám spať. Aspoň kým nebude dočítaná. Zdalo by sa, podľa môjho opisu, že je to príjemná "oddychovka", pravda? Nie je! Ide o peniaze o zdravie a o život! Bude si obhrýzať pery a nechty a to aj tie na nohách, kvôli tomu sa aj jógu naučíte, tak budete totiž Bullymu držať palce! Nemienim prezrádzať ako to všetko dopadne, ale v knižke sú aj smutné pasáže, ako hovorím, nie je to prechádzka ružovou záhradou, ale naháňačka a skrývačka po veľkomeste, kedy Vám budú v pätách rôzni zlodeji a zločinci. Tí všetci si brúsia zuby na Vás, teda prepáčte, na hlavného hrdinu, ale Vy sa s ním stotožníte a bude Vám pripadať, akoby išlo o krk práve Vám!


info:
vydal: Albatros, 2016
počet strán: 176
klasický formát, pevná väzba
ideálny vek čitateľa: okolo 13 rokov
pre chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára