štvrtok 10. mája 2018

Čarodej Zememorí

Pojinko predstavuje:






Čarodej Zememorí - Ursula K. Le Guinová


Klasická fantasy, kde je azda prvý raz v histórii žánru použitý motív čarodejného učňa, je prirovnávaná k veľdielam ako je Pán Prsteňov. A nie je to prirovnanie nadsadené. Ale ak si odmyslíme to, že obe ságy mali veľký vplyv na formovanie žánru a nesú tú tradičnú podobu fantazijnej literatúry, kde sa dej kníh odohráva v imaginárnom svete - v tomto konkrétnom prípade je to svet tvorený mnohými ostrovmi a súostroviami obklopenými oceánom, ktorý sa volá Zememorie - teda kompletne a do detailu vymyslenom "umelom" svete, ktorý sa zrodil v hlave spisovateľa/spisovateľky, sú písané poetickým, vznešeným jazykom a majú veľkú myšlienkovú hĺbku, tak príbehom i vyznením sú tieto dva knižné cykly navzájom úplne odlišné. Za všetko hovorí fakt, že Tolkien ideovo vychádza z kresťanstva a je v ňom eticky ukotvený, zatiaľ čo Le Guinová z orientálneho taoizmu.

V úvodnej časti sa stretávame s chlapcom Gedom, ktorý má talent a predpoklady na to, aby sa stal čarodejníkom. A nie iba obyčajným. Postupne, po malých krôčikoch a veľkej drine sa z neho napokon stane arcimág. Najprv je žiakom u šikovnej dedinskej vedmy, neskôr sa stane učňom mocného čarodeja, napokon ho prijmú za študenta školy mágov. Ale to sa jeho osud sotva začal. Neskôr zažije dobrdružstvá, o ktorých sa budú skladať piesne. A z malého chlapca sa nakoniec stane slávny drakopán. 
Tieto knihy, zaznamenávajú jeho príbeh a príbeh jeho priateľov. Sú to príbehy, ktoré vojdu do legiend.

Hneď v prvej knihe nazvanej jednoducho Čarodej Zememorí sa Gedovi nechtiac podarí vyvolať nebezpečného tieňového démona, ktorému bude musieť čeliť. A rozuzlenie iste prekvapí nejedného čitateľa...




















V pokračovaní s názvom Hrobky Atuanu sa zoznámime aj s dievčaťom, kňažkou zasvätenou temnému božstvu a navštívime tajuplné katakomby. Bude sa riešiť aj otázka slobody a slobodnej voľby. Každá jedna kniha totiž obsahuje hlboké posolstvo, ktoré je podané tak nevtieravo a normálne, a pritom tak zaujímavo, že sa do Vás navždy zapíše. Knihy zo Zememoria sú do veľkej miery aj filozofickým a psychologickým čítaním, nielen dobrodružným, ale vďaka tomu ako sú napísané - autorkin krásny sloh pripomína až báseň, a vie svojím rozprávačstvom vtiahnuť do príbehu - by nemali nudiť ani čitateľa, ktorý je zvyknutý na priamočiaru akciu, ba možno mu práve rozšíri obzory.

Tretí diel má titul Najvzdialenejšie pobrežie a my sa s čarodejom Gedom a jeho priateľom a spoločníkom vypravíme... až do zeme mŕtvych. Pretože vzdialenejšia ríša už neexistuje. A... stretneme sa vo veľkom aj s drakmi!
Prečo sa hlavní hrdinovia vydávajú na takúto pochmúrnu púť s neistým koncom? Niečo nevídané sa deje v Zememorí. Prestáva fungovať mágia!

Tak, a končí sa pôvodná trilógia. Každý príbeh je vždy uzavretý a jednotlivé knihy sú len voľne prepojené, teda to nie je tak ako v Pánovi Prsteňov, kde s trochou nadsádzky prvá veta ďalšej knihy nadväzuje na poslednú vetu knihy predchádzajúcej. Neskôr autorka, ktorá bola počas života považovaná za prvú dámu fantastiky a jedného z najvýznamnejších autorov na tomto poli, doplnila postupne ságu o ďalšie tri knihy. Dva romány a jednu zbierku poviedok, ktoré sa odohrávajú vo svete Zememoria.
Podotýkam ale, že tie sú už skôr zacielené na trochu staršieho čitateľa...




















V štvrtom pokračovaní pod názvom Tehanu sa Ged opäť stretáva s dievčaťom - bývalou kňažkou z druhej knihy. Odvtedy však uplynulo veľa rokov a mnohé sa zmenilo. Je tu téma lásky, straty, smútku, ale i nádeje. Oproti niektorým epickým pasážam z minulých kníh pôsobí tento diel bežnejšie a civilnejšie, autorka hovorí, že aj menej pompézne činy môžu byť naozaj veľkolepé a zdanlivo nenápadní ľudia sú často hrdinami bez toho, že by ich za takých niekto pokladal. Ale žiadne obavy, na fanúšikov fantázie samozrejme čakajú opäť aj draky, aj mágia!

Piaty diel sa pyšní vzletným názvom Na krídlach vetra. Hranica medzi ľuďmi a drakmi, medzi živými a mŕtvymi dostáva trhliny...
Hrdinovia sa musia ešte raz a naposledy postarať o to, aby svet neupadol v chaos a jemná rovnováha nebola narušená. Je to dôstojné zavŕšenie fascinujúcej série.




Päť poviedok, z ktorých každá má iný charakter, obsiahnutých v knihe Príbehy Zememorí, krásne doplní biele miesta, osvetlí temné zákutia a ozrejmí, čo nebolo vysvetlené v predchádzajúcich knihách. Ale nie je to len akýsi doplnok pre fanúšikov tejto ojedinelej, naozaj originálnej a prelomovej fantasy série. Jednotlivé poviedky zaujmú a ešte viac problížia fascinujúci svet Zememoria, pričom dejovo akoby predchádzali poslednému románu. Na konci nás ešte čakajú dodatky, kde je opisovaná história, mytológia či kúzlenie v tomto vysnívanom "druhotnom" svete. Kúzla a čary hrajú v tejto fantasy ságe veľkú úlohu a systém mágie, tak ako ho vymyslela autorka je nesmierne zaujímavý. Nebudem Vám nič odhaľovať, prezradím iba toľko, že je postavený na znalosti pravých mien všetkého, čo bolo stvorené a na pomenovávaní. Znalosťou pravého mena, totiž získava mág moc nad predmetom svojho očarovávania.

Tu je zoznam dielov série:

1. Čarodej Zememorí
2. Hrobky Atuanu
3. Najvzdialenejšie pobrežie
4. Tehanu
5. Na krídlach vetra
+
6. Príbehy Zememorí


Zvlášť musím vyzdvihnúť slovenskú verziu tejto legendárnej fantasy série. Je to hádam jediný raz, kedy vo všetkých smeroch prekonáva svoj náprotivok v podobe českého vydania. Je tu výborný preklad, dobrá redakčná práca, skvelý dizajn, veľmi zaujímavé, výrazné a osobité obálky a na predsádke každej knihy je výtvarne veľmi pekne spracovaná mapa Zememoria...

Knihy síce môžu odradiť toho, kto čaká akciu a dynamické striedanie scén, toho, kto má rád knihy rozprávajúce skoro vizuálnym štýlom a používajúce akoby filmovú techniku strihu, lebo namiesto toho dostane pokojnú, pomalšie plynúcu, miestami komornú drámu, ale môžu ho aj veľmi obohatiť, ak preukáže aspoň trochu trpezlivosti. Je to lyrické, s dôrazom na krásu slova a silu myšlienky. Iste, nechýba ani dobrodružstvo, ale ťažisko kníh je v atmosfére. Myslím, že mnohým čitateľom otvorí Le Guinová nový knižný rozmer.


vydal: Slovart (2004 - 2009)
pre chlapcov a dievčatá od 12/13+

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára