utorok 20. októbra 2015

Noe na úteku + Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta

Pojinko upozorňuje na knižky


Noe na úteku + Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta






autor: John Boyne

ilustrácie: Oliver Jeffers


Ako som sľúbil, vráťme sa ešte k Johnovi Boynemu. Rozhodol som sa vytiahnuť zo svojej knižničky obe knižky naraz a naraz vás s nimi aj oboznámiť. Majú toho totiž veľa spoločného. A nie je to iba rovnaký autor a ilustrátor. Je to totiž celkové vyznenie a ich duša, o ktoré sa spolu delia. Hoci ich nespája príbeh ani postavy a nijako na seba nenaväzujú.

Ale hoci bol Pojinko nimi okúzlený, nemôže ich odporúčiť každému. Nie sú to knižky, ktoré sa budú páčiť všetkým. Jedni nimi budú nadšení, iným toho zas veľa nepovedia. Nuž, každý má iný vkus a iné nároky. A tak je to dobre! Ale jednako Vás chcem na ne upozorniť, lebo hádam všetci uznajú, že sú svojské, zaujímavé a majú zvláštne čaro.
Je to ten druh knihy, ktorý nemožno označiť už za rozprávku a sú ukotvené v reálnom svete, ale zároveň obsahujú veľmi veľa fantastických prvkov, no ešte nespĺňajú atribúty pre to, aby sa mohli nazývať fantasy. Sú určené vnímavým deťom s veľkou fantáziou a citom a potom pre ich rodičov, ktorí nikdy neprestali byť deťmi. A najlepšie bude, keď si ich budú čítať spolu. To sa Vám potom postarajú o čarovno-kúzelné chvíľky.
Veľmi vzdialene by som ich mohol prirovnať ku (a povedať, že sú určené pre) Alicu v krajine zázrakov pre chlapcov. Také absurdné, miestami úsmevné, hlavne však dojímavé príbehy z ríše neskutočna.

Noe na úteku
Osemročný Noe je na úteku z domova. Putuje po zvláštnej krajine a prichádza do magického domu, kde nič nie je také ako sa zdá. Býva tam výrobca tých najúžasnejších drevených hračiek. Ten Noemu rozpráva príbehy zo svojho života.
Posolstvom knihy je ponaučenie, že pred problémami sa nemá utekať. Alebo ak, tak len na chvíľu, aby ste nabrali silu vyriešiť ich.

Pojinkove upozornenie: koniec je krásny, no smutný :( To však neznamená, že by ste sa knižke mali vyhnúť, veď život nebýva vždy len veselý.

info:
ilustrácie: Oliver Jeffers (jednoduché, milé čiernobiele kresby)
vydal: Slovart, 2011
počet srán: 192
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
nielen pre chlapcov

Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta
V tomto príbehu zase sprevádzame 8 ročného Barnabyho počas jeho letu okolo sveta. Správne, letu! Dobre čítate. Barnaby sa totiž narodil s jednou malou, vlastne celkom veľkou... nezvyčajnou schopnosťou. Vznáša sa! Ale jeho rodičia, ktorí sa celý život usilovali byť čo najnormálnejší (a to znamená aj čo najnudnejší) sa nemôžu zmieriť so synovou odlišnosťou. Namiesto toho, aby boli na neho hrdí, sa za neho hanbia. A tak mu jedného dňa zložia z chrbta záťaž, ktorá ho drží pri zemi a zbavia sa ho! A tu sa začína barnabyho úžasná cesta. Počas nej stretne veľa ľudí a vykoná mnoho dobrého. A zistí, že byť samým sebou nie je nič hrozné.

Pojinkove upozornenie: knižka určite pomôže každému, kto sa cíti byť nejakým spôsobom odlišný a trpí pre to.

info:
ilustrácie: Oliver Jeffers (jednoduché, milé čiernobiele kresby)
vydal: Slovart, 2013
počet strán: 240
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
osloví aj dievčatá

A na záver Vám Pojinko radí: nesnažte sa meniť len pre to, že vás chcú mať druhí inakšieho. Ak sa už máte zmeniť, tak to musí vychádzať z Vás samých a spravte to preto, aby ste boli lepšími ľuďmi, nie iba preto, aby ste boli iní než ste doteraz.
A tiež, neutekajte od problémov, nájdu si Vás všade, pokiaľ ich nevyriešite. A ak sa nepostavíte problémom čelom už doma, môže sa stať, že hoci odídete aj na Antarktídu, tam zrazu zistíte, že problém ste si "pribalili" do batožiny...

Pozdravujem si Vás.
Tak zase nabudúce!

pa

2 komentáre:

  1. Úžasný a hlboký opis týchto dvoch nádherných knižiek..Obe v nás zanechali dačo magické...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!
      Som za to veľmi rád. Napokon, aj na Pojinka nesmierne zapôsobili.

      Odstrániť