utorok 3. novembra 2015

Sedem dní v pivnici

Pojinko odporúča


Sedem dní v pivnici - Peter Karpinský




"Ako čudne tú knižku autor pomenoval," isto si poviete. A ja Vám na to poviem: nenechajte sa tým odradiť, naopak, nechajte sa tým pritiahnuť. Toto je dôkaz, že súčasná slovenská autorská rozprávka môže byť nielen dobre napísaná, ale aj veľmi novátorská. Prečo? Čím konkrétne?

No len počúvajte: ako už sám názov napovedá, príbeh sa odohráva v panelákovej pivnici. A trvá rovných sedem dní. Čo kapitola, to jeden deň. Karpinský je beťár, líška prešibaná :D prenáramne dobre si to vymyslel a ak máte pochybnosti (ja som zo začiatku veru tiež mal) o tom, čo už len také zaujímavé sa môže diať plný týždeň v zaprášenej pivnici plnej harabúrd, tak vedzte, že nakoniec Pojinko pri čítaní ani nedýchal. Tak je to - ak je autor šikovný, vyberie si aj úplne netradičné prostredie a dokáže ho pôsobivo podať tak, že sa nijaká klasická rozprávka nechytá! Vedeli ste, že v takej pivnici je možné nájsť Krištáľové kniežatstvo či strašidelný hrad? Tak totiž vnímajú pivniční obyvatelia svoje ríše. A čo na tom, že pre ľudí sú to len zabudnuté prázdne poháre či fľaše závaranín a kartónové krabice? Veď mnohí dospelí dávno prišli o fantáziu. Ale nie deti! 

A tie sa radi stotožnia s prašiškriatkom Celestínom, ktorý sa jedného dňa vo svojom domove prebudí a zistí, že je celkom sám. Vydáva sa preto na dobrodružnú výpravu s cieľom nájsť svojich rodičov. 
Cesta to bude náročná a nebezpečná. O tom, že je podzemné/pivničné kráľovstvo také rozľahlé sa mu ani nesnívalo. A počas svojej púte sa dostane na mnohé neprebádané a tajuplné územia, niektoré prekrásne, iné desivé. A takí sú aj ich obyvatelia. Sú tu zlí šváby a na neopatrného cestujúceho striehnu aj zákerní nálevníci. A to som ešte nespomenul zlovestnú Malmiňatu! Ale aby to nemal náš malý hrdina s veľkým srdcom také ťažké, vytvorí družinu s tými najmenej pravdepodobnými kamarátmi. Moličkou a pavúkom. A stanú sa z nich kamaráti naozaj nerozluční.
Nebudem prezrádzať ako sa to všetko skončí, to sa nerobí, ale Pojinko Vám môže potvrdiť, že knižka na neho výrazne zapôsobila autorovým rozprávačským talentom a svojou atmosférou. O tú sa významne pričinili aj veľmi zaujímavé ilustrácie.

Po prečítaní knižky je Pojinko presvedčený, že ten buchot, čo sa občas ozve z jeho pivničky je určite spôsobený nejakým malým, milým a nezbedným prašiškriatkom :)


info:
ilustrácie: Zuzana Bočkayová Bruncková
vydal: Perfekt, 2011
počet strán: 80
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 7/8+
pre chlapcov aj dievčatá


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára