štvrtok 5. januára 2017

Divosi: Vranovravec

Pojinko odporúča





Divosi: Vranovravec - Jacob Grey


Pojinko obľubuje fantasy, ale vôbec fantastiku celkovo. Čítal ju už v dobe, keď ešte "nefičala". Teraz je rozšírená a obľúbená, takže to znamená, že je jej podstatne viacej ako v minulosti. Čo zase znamená, že je niekedy problém si v kníhkupectve či knižnici vybrať "to pravé orechové". Najmä keď každý má rád niečo iné a veru aj tá fantastika má množstvo žánrov a podžánrov. Ale aj tak - na príbehu, na tom aké má posolstvo a tiež na tom ako je napísaný sa dá skrátka a jednoducho povedať či je knižka dobrá alebo nie, hoci nemusí všetko sadnúť každému, a to ani z tých kníh, ktoré sú všeobecne považované za kvalitné, to je jasné. Čím je viac kníh, tým viacej skvelých titulov máte k dispozícii, ale pozor! úmerne tomu vzniká aj viac braku. Do tej kategórie ale, našťastie, tento titul nespadá.
Táto knižka Pojinka veľmi zaujala. Nie je možno dokonalá, ale je dobrá, dostatočne dobrá, aby ste ju prečítali jedným dychom, dokonca tak, aby ste si ju obľúbili.

Je to poctivý príklad modernej mestskej fantasy pre mládež. Hrdinom je trinásťročný chlapec, ktorý si hovorí "Krá". Svoje skutočné meno nepozná a jeho minulosť je obostrená závojom tajomstiev. To, že nie je obyčajným chlapcom si uvedomuje len pozvoľna a nakoniec ho pátranie privedie k šokujúcemu zisteniu. Žije ako bezdomovec vo veľkomeste blízkej budúcnosti a jeho jedinými kamarátmi sú vrany, s ktorými vie akýmsi záhadným spôsobom komunikovať. Postupne sa zbližuje s jedným dievčaťom, ktorá je v jeho veku a narastá medzi nimi priateľstvo. Zisťuje, že v meste v utajení pôsobí hneď niekoľko ľudí, nadaných nadprirodzným darom, ktoré spočíva v ovládaní rôznych druhov živočíchov. A tiež to, že jedna mocná skupina "záporákov" sa usiluje priviesť zo záhrobia späť na zem hrozivého Snujúceho muža - pavúčieho démona.
Je na našich hrdinoch, aby im to prekazili.
Ak máte chuť zažiť a precítiť v knižke dobrodružstvo, priateľstvo, originalitu a miestami až strašidelnú atmosféru, určite si ju prečítajte. Nečítajte ju jedine v prípade, že trpíte arachnofóbiou, teda, že máte neprekonateľný strach z pavúkov. Alebo práve tí by si ju mohli prečítať! ;) Veď najlepšie sa strachu čelí tak, že sa mu postavíte čelom.

Pojinka knižka veľmi bavila, len teraz dúfa (hoci bola kniha ukončená, je súčasťou trilógie), že v slovenčine vyjdú ďalšie dve pokračovania... Čo pri sériách naše vydavateľstvá veru nie vždy naplnia :(


info:
vydal: Fortuna Libri, 2015
počet strán: 256
klasický formát, mäkká väzba
ideálny čitateľský vek: okolo 13 rokov
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára