sobota 28. januára 2017

Operácia Orech a iné dedkoviny

Pojinko odporúča




Operácia Orech a iné dedkoviny - Andrea Gregušová


Andrea Gregušová patrí medzi novú generáciu slovenských autorov píšucich pre deti a mládež a tiež medzi tých najlepších spisovateľov z tejto generácie. Každučká jedna knižka od nej sa Pojinkovi páčila. A to veľmi. Poďme sa teraz pozrieť bližšie na zúbok tejto "reálnej či realistickej rozprávke". Je to príbeh o deťoch a pre deti. Ale Pojinko sa staví, že rodič si ju veľmi rád prečíta, a aby tak nemusel robiť tajne po nociach, keď už omladina spí (lebo Pojinko vie, že niektorí dospelí sa tvária strašne vážne a nepovedia úprimne a otvorene, že ich baví detská knižka) tak sa určite rád ponúkne, aby ju mohol nahlas predčítať :) Možno sa tak vráti v spomienkach do letných prázdnin, ktoré trávieval kedysi u svojich starých rodičov...

A tak sa začína náš príbeh. Dvaja bratia odchádzajú na prázdniny za svojimi troma dedkami. Či presnejšie, za svojím dedkom a jeho dvoma bratmi. A títo dedkovia sú špecialisti! Rovnakí beťári a nezbedníci ako ich vnuci, čo tam po tom, že sú už na dôchodku a jeden z nich takmer nevidí, druhý takmer nepočuje a tretí je na vozíčku. Deduško, dedočko a dednožko - tak si ich pomenujú vnúčikovia. Uško, očko a nôžka ;) Podľa ich hendikepov. Ale nijaký hendikep nezabráni dedkom, aby spolu s vnukmi nevystrájali všakové pestvá a nezbednosti. Dedkovia sú svojím spôsobom veční chlapci. Takže pánska jazda a nezabudnuteľné prázdniny sa môžu začať! Ale predtým ešte treba starostlivú babičku odpratať do kúpeľov, aby nezavadzala ;)

Krásna knižka plná výmyslov a zábavy!
A Pojinko si tiež spomenul na jedno dávne leto strávené na dedine. Leto, ktoré chcel, aby sa nikdy neskončilo...
Podobne aj na túto knižku Vám ostanú tie najteplejšie letné spomienky. Vôbec nevadí, že práve teraz je vonku treskúca zima :)


info:
ilustrácie: Alena Wagnerová (veselé farebné ilustrácie, ktoré sa ku príbehu veľmi hodia)
vydal: Slovart, 2010
počet strán: 112
trošku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára