sobota 13. júna 2015

O Guľkovi Bombuľkovi

Pojinko odporúča


O Guľkovi Bombuľkovi - Mária Ďuríčková


”Dožičme detskej duši tú radosť, to splnenie, to uistenie, že dobrota, krása a neha kráčajú neomylne k víťazstvu spravodlivosti. Dieťa to potrebuje pre svoje duševné zdravie.”

A verná svojmu mottu, koľko dobroty, krásy, nehy, dokázala vniesť do svojich diel! V tomto mi veľmi pripomína moju babku, ktorá, i keď sa samozrejme nemôže veľkosťou a významom tvorby porovnávať s jednou z najväčších slovenských autoriek píšucich pre deti, má ten istý druh vnímania sveta. Tie isté kvality. A tie považujem v rámci detskej literatúry za najdôležitejšie. S takým niečím sa musí človek narodiť. S planúcim kúskom Božej iskry. 
Je očividné, že Ďuríčková je zjav, aký sa objaví raz za dlhú dobu. Svojimi knižkami odchovala nejednu generáciu. A koľké generácie na jej dielach ešte len vyrastú? Jej knihy patria k tým, ktoré sa budú vydávať zas a znova. A keď ich budú rodičia čítavať svojím deťom, spomenú si na to, ako im ich v detstve čítali zase ich rodičia...

Keď sa povie Mária Ďuríčková, každý si asi predstaví jej zrejme najznámejšiu rozprávku Danka a Janka. Ale o nič menej dobrá, a moja najobľúbenejšia, je tá, ktorú Vám chcem dnes predstaviť: O Guľkovi Bombuľkovi. Guľko Bombuľko je obyčajným klbkom vlny. Zle! Ešte raz: Guľko Bombuľko je neobyčajné klbko vlny, pretože ožije, vykotúľa sa z domu na dvor, skamaráti sa so zvieratkami a zažije mnohé dobrodružstvá. 
Autorka na malom priestore neveľmi rozsiahlym, zato priam bezchybným textom sprevádzaným pôvabnými ilustráciami, vie malému čitateľovi sprostredkovať veľmi silné emócie, ale robí to skúsene a citlivo. Ukazuje, že dokonale pozná detskú psychiku/dušu.
Objektívne: jedna z najkrajších knižiek vôbec!

info: 
ilustrácie: Miloš Nesvadba
vydal: Buvik, 2014
počet strán : 64
malý formát
veková hranica: 5+
pre chlapcov aj pre dievčatá




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára