pondelok 7. decembra 2015

Kde žijú divé zvery

Pojinko upozorňuje na knižku:




Kde žijú divé zvery - Maurice Sendak


Prečítajme si ešte jedného zo zástupcov tzv. "picture books" - obrázkových kníh. Tieto knihy sú zvláštne tým, že písané slovo, ktoré je vlastne hlavným znakom knihy, je tu veľmi redukované alebo sa vôbec nevyskytuje. Príbeh je vyrozprávaný pomocou ilustrácií a tie tu slúžia ako hlavný prostriedok k vypovedaniu posolstva. Keďže je ťažisko takýchto diel vo vizuálnej stránke, mnohé bývajú veľmi vhodné pre deti, ktoré ešte nevedia čítať alebo pre "prvočitateľov". Samozrejme, pokiaľ je vhodný aj obsah, lebo niektoré obrázkové knihy sa môžu obracať aj na staršie deti či dokonca dospelých.
Kde žijú divé zvery je slávnou knihou a dá sa povedať, že stála pri počiatku popularity takých diel. V podstate je za tú popularitu priamo zodpovedná. Prvýkrát vyšla už v roku 1963 a získala prestížne ocenenie. Môže za to pekný a osobitý výtvarný prejav autora a tiež to, ako trefne zobrazil detský hnev a bezmocnosť.
Malý Max, keďže celý deň vystrájal a robil neplechu, je poslaný spať bez večere. Vtedy však začne pracovať jeho fantázia...
Mám ale jednu výhradu, pre bojazlivejšie dieťa nemusí byť knižka vhodná, pretože sa v nej vyskytujú rôzne príšery. Zas na druhej strane, Max si s nimi hravo poradí.


ukážka:





info:
vydalo: Občianske združenie Slniečkovo, 2014
počet strán: 44
atypický formát, pevná väzba s prebalom
ideálne pre vek 4-6 rokov
skôr pre chlapcov

2 komentáre:

  1. Ahoj Poji, moja oblubena, Sendakov uprimny, ale nesentimentalny styl pisania sa mi velmi paci, redukovane slovom zachytava podstatne myslienky, aj skryte odkazy, ako aj v jeho kontroverznej "In the night kitchen".. dnes som si ju pozerala, tak som si na tieto jeho priserky opat spomenula.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pojinko súhlasí. A hoci jeho iné knižky nepoznám, verím, že sú rovnako zaujímavé a prínosné.

      Odstrániť