streda 2. decembra 2015

Veľké dobrodružstvá

Pojinko odporúča






Veľké dobrodružstvá - Enid Blyton


Pamätáte si na slávnu Slávnu päťku? :) Pojinko o tejto mimoriadne úspešnej sérii písal len nedávno, no aby vzdal hold dobrodružnej literatúre a autorke, bez ktorej by bola literatúra pre mládež o mnohé ochudobnená, dal si záväzok, že Vám povie o podobnej a taktiež nadmieru populárnej knižnej sérii. Tá je príznačne nazvaná Veľké dobrodružstvá (a presne o tom - presne taká je! čakajú na Vás veľké dobrodružstvá) a pochádza opäť z pera Enid Blytonovej. Táto séria má viaceré znaky spoločné, no predsa sa odlišuje a keby som mal rozhodnúť, ktorá z nich je lepšia... Dlho by som váhal a nakoniec by som si vybral obe :) 
Aj tu máme partiu detí, dvoch chlapcov a dvoch dievčat, ktoré sa zakaždým ocitnú na stope nejakého tajomstva, budú riešiť rôzne záhady a zamotané prípady a balansovať na hrane poriadneho nebezpečenstva! Je to teda presne to, po čom prahnete! A tieto knihy sú navyše návykové, takže ak sa do nich začítate, skončíte až na konci :) Skrátka sa rýchlo a bez prestávky prepracujete na poslednú stránku a bude Vám ľúto, že všetko sa už skončilo - ale len kým nasiahnete po nasledujúcej časti:)
Povedal som, že naši hrdinovia sú štyria? Nie tak celkom... ako aj v Slávnej päťke i tu majú zvieracieho kamaráta a svojho maskota. Je ním papagáj Kiki. Pojinko má na operence slabosť, má aj jedného okrídleného kamaráta, takže čo viac by si mohol želať? Už len aby sa v nejakej podobne ladenej ságe vyskytoval červíček :)

Enid Blytonová napísala počas svojho života veľa príbehov, kde vystupovali deti v úlohe dobrodruhov a amatérskych vyšetrovateľov. Zďaleka nie všetky boli preložené, ale všetky ovplyvnili detektívny žáner určený pre mladého čiateľa, a to vo svetovom merítku. U nás sú jej knihy trochu v tieni Troch pátračov, ale je to práve Enid Blytonová, ktorú je možné považovať za nekorunovanú kráľovnú takéhoto typu prózy. Nebyť nej... asi by deti dnes nečítali žiaden Klub záhad či Tigrí tím, nehovoriac o tom, že jej knihy sú oveľa, oveľa a neporovnateľne kvalitnejšie...

Zatiaľ vyšli tieto diely:

1. Nebezpečný ostrov
2. Strašidelný hrad
3. Údolie pokladov
4. Loď vikingov (alebo tajomstvo loďky vo fľaši)
5. Tajomná lagúna
6. Hrmiaci vrch 

Knižky vyšli vo vydavateľstve Mladé letá, prvé štyri sú v pevnej väzbe, ďalšie dve brožované a každý diel má okolo dvesto strán, je supiš pre chlapcov aj pre dievčatá a ideálna pre vek 9 -13 rokov.

3 komentáre:

  1. Prečítal som tri tieto knihy a vsetky ma bavili su dobrodružne-zaživne --odporučam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prečítal som tri tieto knihy a vsetky ma bavili su dobrodružne-zaživne --odporučam

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rád, že sa Ti knižky páčili a musím súhlasiť s tým, ako si ich trefne opísal - sú naozaj záživné.

      Odstrániť