streda 30. marca 2016

Flora a Odyseus

Pojinko odporúča




Flora a Odyseus - Kate DiCamillo


Dajme si ešte jednu knižku od tejto znamenitej autorky. Ale oproti vážnemu Eduardovi a jeho zázračnej ceste, je táto knižka celkom iná. No áno, niečo majú predsa len spoločné: kvalitu a zvieracieho hrdinu. V tomto prípade veveričku. Vlastne veveričiaka. A nie je to hrdina len v zmysle, že sa jedná o dôležitú postavu, je to ozajstný hrdina, dokonca superhrdina. A to, že dokáže tento superveveričiak lietať či písať básne, predstavuje len zlomok z jeho mimoriadnych schopností. Lenže ako to už býva, správny superhrdina potrebuje aj správneho parťáka. A v tomto prípade parťáčku.
Bude ňou dievča Flora. Predčasne rozumovo vyspelá desaťročná slečna so zmyslom pre štipľavý humor. Rodená cynička (ako o sebe rada prehlasuje) a veľká milovníčka komiksov k tomu.
Až sa v takom komikse raz ocitne doslova. Stane sa totiž jej životom. Dvaja nepravdepodobní kamaráti, dievča a veveričiak, dvaja malí-veľkí hrdinovia s prazvláštnymi menami; Flora a Odyseus, si Vás získajú svojou jedinečnosťou a humorom.
Na rozdiel od autorkinej predchádzajúcej knižky, je táto plná vtipu a zábavy. Keby som nevedel, že zajačik Eduard aj veveričiak Odyseus majú spoločnú duchovnú mamu, neveril by som, že niekto je schopný napísať dva tak odlišné príbehy. Jasné, dostaneme sa aj tu k vážnejším témam, ale všetko sa vyrieši s ľahkosťou. Naviac, kniha je naozaj vynikajúco napísaná. Hoci sa tam nevyskytuje žiaden červíček (a to ani ako vedľajšia postava :( ), Pojinka aj tak veľmi nadchla.

Chcete sa začítať do pekného, milého, vtipného a dobre napísaného dobrodružstva? 
Ach, Svätá bagumba! Aká hlúpa otázka. Veď kto by nechcel?
Kto by si nechcel prečítať Dobrodružstvá lietajúceho veveričiaka? :)


info:
ilustrácie: K. G. Campbell (vtipné kresby, niektoré aj formou komiksu a tie potom dokonca rozprávajú príbeh namiesto klasického textu)
vydal: Slovart, 2014
počet strán: 224
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 11+
pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára