piatok 22. apríla 2016

Chlapec v pásikavom pyžame + Chlapec na drevenej debničke

Pojinkova vážna téma:


Deti a holokaust





Chlapec v pásikavom pyžame - John Boyne


Určite si milý čitateľ Pojinkovej knižničky spomenie na silné príbehy Johna Boynea. A hoci sme si už v minulosti povedali čo-to o jeho viacerých knižkách (dokonca tuším všetkých, čo u nás vyšli), zatiaľ sme obišli tú jeho najznámejšiu. Tento smutný príbeh zaujal milióny čitateľov na celom svete. Netrvalo dlho a svetlo sveta uzrelo aj filmové spracovanie. Čím si získal toľkých ľudí bez ohľadu na vek? Pretože Chlapca v pásikavom pyžame si obľúbili rovnako dospelí ako aj deti.
Je to krásny a citlivo podaný príbeh videný očami chlapca Bruna. Syna vysokopostaveného nemeckého dôstojníka - veliteľa koncentračného tábora. Lenže syn nemusí byť taký istý ako otec. Bruno je predovšetkým dieťaťom, bežným chlapcom s veľkým srdcom, ktorému chýba kamarát. A tomu, čo sa okolo neho deje, ani zamak nerozumie. Netrvá dlho a skamaráti sa so svojím rovesníkom, židovským chlapcom, ktorý je uväznený v tábore. Veľmi si rozumejú, no stretávajú sa tajne a môžu sa rozprávať len cez ostnatý drôt. Malý Bruno nechápe, prečo má jeho priateľ väzenský mundúr, vo svojej naivite si myslí, že je to pyžamo - a neraz sa v duchu samého seba pýta ako je možné prečo jeho kamarát pobehuje počas dňa v nočnom úbore...
Blíži sa však chvíľa, kedy sa Bruno sám zoznámi s hrôzostrašnou skutočnosťou.

Kniha bola pôvodne určená mladému čitateľovi, preto tam nie je opisované nič surové ani brutálne, teda nemusíte mať obavy. Samozrejme slzám sa asi nevyhnete, ale to nevadí, lebo ako raz povedal Pojinkovi jeden múdry čarodejník - Nie všetky slzy sú na škodu -


info:
vydal: Slovart, 2014
počet strán: 176
klasický formát, mäkká  väzba
veková hranica: 12+
pre každého čitateľa s veľkým srdcom




Chlapec na drevenej debničke - Leon Leyson


Táto knižka má podobný názov a tiež v nej ako ústredná postava figuruje chlapec v ťažkom období Druhej svetovej vojny, ale tým sa podobnosť končí. Tak ako bol prvý príbeh fikciou, tento je reálnym. Sú to spomienky človeka na svoje detstvo a dospievanie. A na všetky hrôzy, ktoré prežil. Jeho príbeh sa začína v medzivojnovej dobe a postupne, pozvoľna sa nad šťastným detstvom začína vznášať mrak pohromy. Vypukne vojna a autor sa ocitá v židovskom ghette. Niekoľkokrát smrti uniká doslova o vlások. Má však to šťastie, že sa mu podarí získať prácu u Oskara Schindlera, ktorý svojich zamestnancov chráni pred nacistickou zlovôľou. Tento chlapík tak zachránil pred istou smrťou mnohých ľudí. A pri tejto príležitosti si možno spomeniete na knihu a svetoznámy rovnomenný film nakrútený podľa nej - Schindlerov zoznam. Ak áno, tak potom vedzte, že v jednej scéne filmu sa mihne samotný autor tejto našej knihy. Vtedy bol ešte chlapcom. Chlapcom, ktorý pre svoj malý vzrast musel pri práci stáť na drevenej debničke. A ako starý muž, spísal svoje pamäti, aby sa na tie temné časy nikdy nezabudlo. Prichádzajú k nám v podobe tejto knihy.  

Kniha je opäť určená skôr mládeži, aby sa oboznámila s touto epochou - touto škvrnou dvadsiateho storočia - namiesto suchopárnych faktov v dejepisnej učebnici, ktoré vedia nudiť, zaujme a nepustí, kým nebude dočítaná celá. Mladý človek sa tak dozvie veľa aj o celej tej dobe. A informácie má priamo z prvej ruky - od autora, ktorý to celé prežil. I keď sú tu spomínané mnohé hrozivé veci, nič nie je opisované detailne s prihliadnutím na vek čitateľa.
Na konci knihy nájdeme ešte fotografie autora a jeho rodiny.


info:
vydal: Fortuna Libri, 2013
počet strán: 240
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 13+
pre každého, koho zaujíma toto obdobie a chce sa o ňom dozvedieť viac

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára